Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyolc év után elkaptak egy orosz sorozatgyilkost

2018.01.15. 15:29
A orosz rendőrség letartóztatott egy férfit, akit sorozatgyilkossággal és nők megerőszakolásával vádolnak, a bűntényeket a rendőrség szerint 1992 és 2014 között követte el Jekatyerinburgban

A férfit azelőtt fogták el mielőtt elhagyta volna az országot. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított legtöbbször hidak alatt és közúti csomópontok közelében csaphatott le az áldozataira.  Az első támadás még 1992-ben történt, amikor egy tizenéves lányt erőszakolt meg. 

Az 1970-ben született elkövetőt már korábban is vád alá helyezték, akkor egy rendbeli emberölés, illetve számos nemi erőszak miatt 15 év börtönbüntetésre ítélték, a férfi 2009-ben szabadult.

A rendőrségnek hosszú idejébe telt mire kiderítették, hogy egy ember áll a sorozatgyilkosságok mögött. Közel 17 ezer tanút kérdeztek meg, illetve számos DNS mintát vettek a nyomozás elmúlt nyolc évében, hogy be tudják azonosítani az elkövetőt. 

 A rendőrség most megpróbálja kideríteni, hogy a férfi összeköthető-e további gyilkosságokkal is –  számol be az RT orosz hírcsatorna. Egyelőre tehát nem tudni, hány gyilkossággal gyanúsítja a rendőrség.

Csepp a vértengerben

Nem ez a sorozatgyilkossági vád a legsúlyosabb Oroszországban, ahol a kriminológia történetének legvéreskezűbb gyilkosát, Andrej Csikatyilót, 1994-ben végezték ki, 53 embert, köztük 35 gyerek meggyilkolása miatt. Könnyen lehet, hogy a 12 éven át húzódó gyilkossági sorozatnál is hosszabbra bukkantak a hatóságok: a napokban kezdődik az „angarai rém” újabb pere. A volt rendőrt, Popkovot három éve ugyan életfogytiglanra ítélték – Oroszországban moratórium van érvényben a halálos ítéletekre –, a rendőrség azonban elővette a korábbi évtizedek felderítetlen gyilkossági ügyeit is, és számos egyezést talált a Popkov által bizonyítottan végrehajtott és a korábban eredménytelenül lezárt gyilkossági ügyek között. 

Az NTV szerint a 22 nő meggyilkolása miatt elítélt férfit újabb 60 gyilkosság vádjával állítják bíróság elé.