Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kegyelmet kér Auschwitz könyvelője

2018.01.15. 23:18

2017 decemberében úgy döntött a német alkotmánybíróság, hogy börtönbe kell vonulnia a 2015-ben elítélt, most 96 éves Oskar Gröningnek, aki közvetlenül 300 ezer ember halálában játszhatott szerepet az auschwitzi haláltáborban. Gröning most egészségi állapotára hivatkozva – újra – kegyelmet kért.

A 2015-ös ítélethirdetés óta több szinten is megtámadta a börtönbüntetést Gröning, utoljára decemberben döntött az alkotmánybíróság az ügyében, a börtön mellett. Eddig egészségi állapotára hivatkozva kérte, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia – az alkotmánybírósághoz élethez való jogát sértő büntetés miatt fordult, írja a Reuters.

Az ügyészség szerint viszont az, hogy most kegyelemért folyamodott, nem halaszthatja tovább a négyéves börtönbüntetés letöltésének megkezdését, legfeljebb annak későbbi elengedését jelentheti.

Gröning 1941 és 1943 között szolgált a legnagyobb haláltáborban, ahol 1945-ig 1,2-1,5 millió embert köztük több százezer magyar zsidót öltek meg. Gröning elismerte erkölcsi felelősségét, amit alátámaszt az is, hogy a 80-as években aktívan felszólalt a holokauszttagadókkal szemben, hangsúlyozva, hogy ő látta a borzalmakat.