Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összehívták a külügyi bizottságot a román kormányfő akasztásos nyilatkozata miatt

2018.01.15. 11:21 Módosítva: 2018-01-15 12:02:23

A Fidesz-frakció közleményben jelentette be, hogy Németh Zsolt bizottsági elnök kedd délután 3 órára összehívta az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülését Mihai Tudose román kormányfő „elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan nyilatkozata miatt".

Mint ismert, Tudose múlt héten a román Realitatea TV-nek azt mondta, hogy

ha a székelyföldi intézményekre kiteszik a székely zászlót, akkor azok is lógni fognak, akik kitették azt. A székelyek autonómiájáról szó sem lehet.

Minden magyar párt elítélte a kijelentést, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig bekérette a budapesti román nagykövetet, aki nyelvtani magyarázatot próbált adni a kijelentésre. A bukaresti külügyminisztérium később azt közölte, Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.

A magyar külügyminiszter hétfő reggel az M1-nek azt mondta, Magyarország mindig is kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatra törekedett Romániával az ott élő magyar közösség érdekében. Véleménye szerint teljességgel elfogadhatatlan a 21. századi Európában, hogy egy komplett nemzeti közösséget és annak vezetőit akasztással, halállal fenyegetnek meg. A magyar kormánynak kötelessége világossá tenni, hogy egy ilyen kijelentés teljes egészében tarthatatlan, és kiírja Románia miniszterelnökét a kulturált európai politikusok sorából.

Ugyanakkor Szijjártó úgy véli, a 21. században nem lehet megkérdőjelezni annak a legitimitását, hogy az autonómiáról lehet-e vitázni. A vitát meg kell vívni, de közben halállal fenyegetni, elfogadhatatlan.

Az ügyről írt elemzésünket itt olvashatja:

A román külügy a HVIM akciója miatt tiltakozik

A román külügyminisztérium provokációnak nevezte és közleményben ítélte el a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) múlt hétvégi akcióját, amelynek során a szervezet aktivistái székelyzászlóval takarták le a feliratot és a címert Románia budapesti nagykövetségének bejáratánál. Bukarest felkérte a magyar hatóságokat, hogy biztosítsák a román külképviselet épületeinek és személyzetének sérthetetlenségét, erről pedig párbeszédet akar folytatni Magyarország bukaresti nagykövetével. A HVIM Pest megyei és budapesti szervezetének honlapján azt közölte, hogy az akció válasz volt a román kormányfő "vulgársoviniszta kirohanására".