Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véres harcok Tripoli repterén: 20 halott, 60 sebesült

2018.01.15. 23:37

Szélsőségesek csaptak össze a kormányerőkkel hétfőn Líbiában, Tripoli Mitiga  repterén. Legalább húsz halottja és hatvan sebesültje van az elmúlt hónapok legvéresebb összecsapásának. 

A Reuters beszámolója szerint a reggeli órákban kezdődő támadássorozat a 2016-ban alapított, és nemzetközileg elismert Nemzeti Egyetértés Kormányának (GNA) törekvéseit akarja aláásni, akik a főváros stabilizálása mellett szerették volna elérni, hogy a diplomaták is visszatérhessenek Tripoliba.


A GNA szerint a támadók a Daesh (Iszlám Állam szervezete) és az Al Kaida bebörtönzött tagjait akarta kiszabadítani a reptér mellett található börtönből. A fegyvereseket a kormány mellett harcoló Rada nevű különleges alakulat délutánra visszaverte, és csak elvétve lehetett lövéseket hallani. Az alakulat látja el a reptér és a börtön védelmét, és gyakran éri őket támadás olyan terrorista  csoportok által, akiknek a tagjait bebörtönözték. 

A Mitiga reptér egy légitámaszpont Tripoli központjában, ami azután kezdett el nemzetközi járatokat fogadni, hogy 2014-ben a sorozatos támadások miatt használhatatlanná vált a nemzetközi repülőtere.