Hat védett kis pandát mentettek meg csempészektől Laoszban

2018.01.16. 08:37

Hat védett kis pandát, más néven vörös macskamedvét mentettek meg csempészektől Laoszban - közölte egy állatvédő szervezet kedden a dpa-val.

Először történt Laoszban, hogy a hatóságoknak sikerült a veszélyeztetett faj egyedeit csempésző bűnözőkre lecsapniuk, írta az MTI.

Az állatokat pénteken fedezték fel egy közúti ellenőrzésen. Egy kisteherautót állítottak meg, amelyik a kínai határ felől tartott Luang Namtha városa felé - tájékoztatott az ausztrál központú Free the Bears (szabadítsátok ki a medvéket) elnevezésű szervezet.

A hat megmentett kis pandából azonban csak három élte túl az utazást, a másik három a szállítás "keserves körülményei" miatt pusztult el, ládákba zárva tartották őket - közölte Michelle Valhout Tanneau, az állatvédők laoszi csoportjának menedzsere.

Nagyon valószínű, hogy az utazás alatt átélt szenvedések vagy fertőzés okozta súlyos betegségben pusztultak el.

A három életben maradt, feltehetően fiatal felnőtt korú, 3,5-4 kilogrammos kis pandát szigorú karanténba helyezték a Free the Bears Lunag Pranbang-i rezervátumában - közölte Rod Mabin, az állatvédők szóvivője.

A teherautó sofőrje azt állította, nem volt tudomása az állatok eredetéről és úti céljáról. A vadvédelmi szabályok megsértése miatt letartóztatták. A vörös macskamedvét vagy kis pandát a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a veszélyeztetett fajok között tartja számon. Becslések szerint kevesebb mint tízezer él belőlük a világon.

A Himalája keleti vidékén és Délkelet-Kína hegységeiben őshonosak. Azért csempészik őket, mert egyre többen akarnak házi kedvencként kis pandát tartani otthon.  • Hírek
  • Bankszámla