Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Jakutföldön most fagy be a pokol

2018.01.16. 17:41 Módosítva: 2018.01.16. 17:42

A kelet-szibériai Jakutföld egyes térségeiben mínusz 67 Celsius-fokot mértek kedden, írja az MTI. A borzasztó hidegben két férfi halálra is fagyott a hétvégén, miközben a lerobbant kocsijukból próbáltak eljutni egy közeli farmhoz, bár ennél már mértek hidegebbet is környéken.

A Moszkvától 5300 kilométerre lévő Jakutföldön az emberek már hozzászoktak a hideghez, a diákok például mínusz 40 Celsius-fokban is iskolába járnak. A mínusz 67 azonban rekord (mínusz 71 fok) közeli, így a rendőrség felszólította a szülőket, hogy ne engedjék az utcára a gyerekeket.

Jakutföldet hozzávetőleg egymillióan lakják, és az ottani emberek már annyira megszokták a hideget, hogy a héten mért mínuszok még csak nem is voltak vezető hírek a helyi sajtóban, az emberek egy része pedig szelfizéssel és esetenként a szabadban való fürdéssel ütötte el az időt.

Сегодня на Полюсе холода Оймяконе в 65-градусный мороз китайские туристы искупались в незамерзающем источнике-ейемю! Так называется родник чистой холодной воды, незамерзающей даже в сильные морозы, у нас в Оймяконье. Ужаас. Мы, местные, даже на улицу боимся выходить в такой холод. А тут... Туристы купаются... #якутиясахасирэ#якутск#полюсхолодаоймякон #оймяконскийрайон

Елена Потоцкая (@pototskayaelena) által megosztott bejegyzés,

A rendkívüli helyzetek miatt a hatóságok tippekkel és tanácsokkal látták el az embereket:

  • ne igyon senki alkoholt, mivel az ittas állapot nagyobb hőveszteséggel jár;
  • viseljenek bő ruhákat a rendes véráramlás fenntartása érdekében;
  • ha valaki úgy érezné gyaloglás közben, hogy megfagyott, húzódjon be valami meleg helyre: egy kávézóba, üzletbe, kapualjba;
  • ha valakinek lerobbanna a kocsija, telefonáljon inkább segítségért vagy várjon egy másik arra járó autósra, de ne hagyja el a járművet.