Ágnes
-5 °C
2 °C

A CIA volt ügynöke tizedelte meg a Washingtont segítő kínai kémeket

2018.01.17. 12:35

Őrizetbe vették az Egyesült Államokban a CIA egykori munkatársát, aki a gyanú szerint Pekinget segítette információkkal, hogy felgöngyölítsék Kínában az Egyesült Államoknak kémkedők hálózatát – írta a New York Times. 

A nyomozást az FBI 2012-ben kezdte meg, miután 2010-et követően újabb és újabb amerikaiakat segítő ügynök bukott le Kínában. Tucatnyian kerültek börtönbe vagy vesztették életüket. Különösen az volt feltűnő, hogy milyen sokan buktak le rövid idő alatt, ami arra engedett következtetni, hogy pontos nevekről kaphattak információt a CIA-en belülről.

A vélt szivárogtató Jerry Chung Shing Lee volt. A nyolcvanas években az amerikai hadseregben szolgált, 1994-ben csatlakozott a CIA-hoz, ahol 13 éven át dolgozott. A titkosszolgálatot 2007-ben hagyta ott és költözött Hongkongba, ahol egy ismert aukciós háznak dolgozott. 2013-ban ugyan kihallgatták, de akkor elengedték, Lee vissza is utazott Hongkongba.

Kedden azonban ismét az Egyesült Államokba repült, New York-i repülőtéren vették őrizetbe. Nem világos, miért kockáztatta meg a beutazást, noha tudhatta, hogy a nyomozók kezébe került korábban a csomagjából egy napló, amelyben minősített infromációk voltak fedett ügynökök találkozóiról, nevekkel, telefonszámokkal.

A vélhetően Lee okozta veszteség a New York Times szerint csak Robert Hanssen és Aldrich Ames CIA-ügynökök árulásához hasonlítható. A külön-külön szivárogtató két férfi évtizedeken át dobták fel a Szovjetunióban, majd Oroszországban az Egyesült Államoknak szolgáló kémeket. Ames 1994-ben, Hanssen 2001-ben kezdte meg életfogytiglani büntetését, előbbi most 77, utóbbi 73 éves.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!