Turistainvázióval foglalnák vissza Jeruzsálemet

2018.01.17. 20:08

Most kellene Jeruzsálembe látogatniuk a muszlimoknak szolidaritásuk és összetartásuk jeléül.

- jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán Kairóban, a világ legtekintélyesebb szunnita muszlim egyetemén, az al-Azhar konferenciáján tartott, meglehetősen indulatos beszédében. A beszéd fő témája természetesen Donald Trump decemberi Jeruzsálem-döntése volt. Az amerikai elnök – egy régi, mindenki által került vitát az izraeli oldal javára eldöntve – Jeruzsálemet hivatalosan is elismerte Izrael fővárosának, és bejelentette, hogy az amerikai követséget átköltöztetik az 1967-ben elfoglalt városba.

Miről is szól a Jeruzsálem-balhé?

Donald Trump december elején bejelentette, az USA izraeli nagykövetsége Tel-Avivból Jeruzsálembe költözik. És bár az erről szóló, 22 éve elnöki vétóval jegelt törvényt ő sem érvényesítette, mégis leszögezte, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként. Ez az elismerés azért is aggályos, és azért is tartózkodnak tőle még a zsidó állam szövetségesei is, mivel Jeruzsálem 1967-ben megszállt keleti felére igényt tartanak a palesztinok is, és a teljes izraeli fennhatóságot az ENSZ Biztonsági Tanácsa sem ismeri el.

Az Izraellel szemben lényegében eszköztelen Abbász arról győzködte a szent városba vágyókat, hogy látogatásukkal nem Izraelt fogadják el:

Egy rab meglátogatása sem a börtönőr elfogadását jelenti.

A muszlimok, arabok és keresztények látogatása inkább támogatja magát a várost, arab lakóit, és védelemmel ér fel kegyhelyei számára is. Szerinte a palesztinok rendkívüli veszélyben vannak, az utóbbi száz évben nem volt ennyire nehéz a helyzetük.

Könyörgünk nektek, ne hagyjatok egyedül minket.Ne okozzatok csalódást!

Abbász "bűnösnek" és "szerencsétlennek" nevezte Donald Trump Jeruzsálemmel kapcsolatos döntését, és leszögezte,

az Egyesült Államok elvesztette hitelességét, s nem közvetíthet többé a palesztin-izraeli békefolyamatban.

Ami elég rossz tárgyalási alapot jelent majd Mike Pence amerikai alelnöknek, aki szombaton Kairóban kezd közel-keleti körútját, amelynek további állomásai Ammán és Jeruzsálem lesznek – Egyiptom és Jordánia egyébként az egyedüli arab országok, melyek diplomáciai kapcsolatot ápolnak a zsidó állammal.

Jeruzsálem csakis Palesztina fővárosaként válhat a béke kapujává.

Mondta Abbász, amihez azt a baljós sejtetést fűzte, hogy ellenkező esetben a háború, a rettegés, valamint a biztonság és stabilitás hiánya jöhet.

(MTI)  • Hírek
  • Hírek