Olivér
4 °C
8 °C

Nagy-Britannia és Franciaország együtt száll szembe az orosz agresszióval

2018.01.18. 22:26

A katonai együttműködés bővítéséről és a közös határellenőrzés hatékonyságának javításáról állapodott meg Nagy-Britannia és Franciaország csütörtökön, írja az MTI. Theresa May brit miniszterelnök a legtekintélyesebb brit katonai akadémián, az angliai Sandhurstben fogadta Emmanuel Macron francia elnököt.

A brit-francia csúcstalálkozó további főbb történései:

  • A londoni City pénzügyi központja csak akkor férhet hozzá teljes körűen az EU egységes belső piacához Brexit után, ha a brit kormány továbbra is hozzájárul az Európai Unió költségvetéséhez.
  • A csúcstalálkozón Amber Rudd brit és Gérard Collomb francia belügyminiszter aláírta a Sandhursti Megállapodást, amelynek célja a franciaországi Calais kikötőváros környékére érkező és Nagy-Britanniába átkelni próbáló migránsok helyzetének gyorsabb rendezése.
  • Theresa May bejelentette, hogy a fejlesztés alatt álló brit-francia egyesített expedíciós haderő 2020-ig tízezer katona gyors és hatékony mozgósítására lesz képes bármilyen fenyegetés esetén.
  • A brit kormányfő szerint Nagy-Britannia és Franciaország vállvetve száll szembe Oroszország kelet-európai agressziójával, és Párizs ennek jegyében vállalta a részvételt a brit vezetésű észtországi NATO-kontingensben 2019-től.
  • London további 44,5 millió fontot (csaknem 16 milliárd forintot) folyósít a Calais körüli biztonsági infrastruktúra.
  • Párizs sem büntetni, sem jutalmazni nem akarja Londont azért, mert Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból.
  •  2022-től Nagy-Britanniában állítják ki a bayeux-i kárpitot, Anglia normann meghódításának történelmi forrásként is nyilvántartott hímzett középkori képregényét. A 68 méter hosszú, fél méter széles páratlan műalkotás, amely valószínűleg az 1070-es évek végén készült, most lesz látható először Nagy-Britanniában.