Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felnagyított, rózsaszín parkolóhelyeket kapnak a nők Kínában

9339488-3x2-940x627
2018.01.19. 14:59

Magassarkúval jelölt, rózsaszín, 3,2 méter széles parkolóhelyeket mutattak be a Kína keleti részén fekvő Csöcsiang tartományban, a szokásos méretnél másfélszer nagyobb helyek azonban egyelőre nem arattak osztatlan sikert – írja az ABC News.

Az itt létesített női parkolók nem az elsők voltak az országban, több helyen is lehet már ezekkel találkozni a bevásárlóközpontok garázsaiban, a közösségi oldalakon azonban sokan támadják őket, mert erősítik azt a sztereotípiát, hogy a nők rosszul vezetnek, mások szerint ugyanakkor megalapozott a létezésük.

A nőknek fenntartott parkolóhelyek közelebb vannak a kijáratokhoz és a kamerákhoz, ami nemcsak kényelmesebb, de biztonságosabb is számukra, főleg éjszaka.

– ezt már Fang Hongying, az egyik város útjaiért felelős cég igazgatója mondja, aki a Xinhua hírügynökségnek fejtette ki, hogy a külön helyek nem kizárólag a nők vezetési képességei miatt jöttek létre.

A Weibo nevű kínai közösségi portálon az embereket is megkérdezték ezekről, az 1700 válaszadó többsége pedig jó ötletnek tartotta a nőknek fenntartott parkolóhelyeket. Sokan ugyanakkor támadták az ötletet, néhányan egyenesen diszkriminációként könyvelték el, mások pedig azt emelték ki, hogy idiótaként kezeli a női autósokat.

Konstruktív ötletek is elhangzottak, egy felhasználó szerint például nem "női", hanem "kezdő" parkolóhelyeknek kéne hívni őket, ebben a formájában ugyanis arra utal, hogy a nők nem annyira képzettek mint a férfiak. Ebből jön az a következtetés is, hogy valójában ezek mindkét nemet diszkriminálják, hiszen ha egy férfi úgy érzi, hogy nem vezet annyira jól, nem állhat be ezekre a nagyobb helyekre, hiszen az neve alapján a nőknek van fenntartva.

Kínában egyébként egyáltalán nem ritka az, hogy megpróbálják a közösségi területeket nőbaráttá tenni, a reptereken például van külön sor a nőknek, ahol nők is ellenőrzik őket. Más keleti országokban hasonló törekvések figyelhetők meg, Dél-Koreában például szintén vannak csak nőknek fenntartott parkolóhelyek, Japánban pedig léteznek csak nők által igénybe vehető vonatkocsik, amivel a vonaton való fogdosódást próbálják meg elkerülni.

Ön szerint szexisták a nőknek fenntartott parkolóhelyek?

 • 1408
  Senkit sem diszkriminálnak, a nőknek semmi sem jó.
 • 821
  Mindkét nemet diszkriminálják, "kezdő" helyeknek kéne hívni őket.
 • 353
  Így szexisták, de ha módosítanának rajtuk, akkor nem lenne bajom velük.
 • 263
  Mindenképpen szexisták, amit egy férfi meg tud csinálni, azt egy nő is.