Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tengerparti misén vigasztalta az áradások károsultjait Ferenc pápa

2018.01.20. 19:01

Peru északi részén, Trujillo tengerpartján tartott misét Ferenc pápa szombaton, és azzal vigasztalta a tavalyi áradásokban földönfutóvá vált lakosságot, hogy együtt az élet minden viharát túlélhetik, írja az MTI.

Az El Nino időjárási jelenséget kísérő áradásokban több mint 150-en vesztették életüket a térségben 2016 decembere és 2017 áprilisa között, több százezer otthon vált a földdel egyenlővé, és a lakosság egy része még mindig sátrakban él. A katasztrófa körülbelül 2 millió embernek okozott szenvedést.

A misén mintegy 200 ezer hívő vett részt. A katolikus egyházfő szentbeszédében egyéb viharokat is említett, amelyek a térséget sújtják, a többi között a szervezett bűnözést és a bérgyilkosságokat.

Peru északi részén különösen gyakori, hogy a bűnbandák védelmi pénzt követelnek a lakosságtól. Kiemelt célpontjaik például a buszsofőrök, akiknek járművét felgyújtják, ha nem fizetnek. Ezt a problémát dolgozta fel A diszkrét hős című regényében a Nobel-díjas perui Mario Vargas Llosa.

A pápa szerint a peruiak megmutatták, hogy az élet legnagyobb problémáival is szembe lehet nézni, ha a közösség összefog, és tagjai testvérként segítik egymást. A katolikus egyházfő ezért azt javasolta, lépjenek fel a társadalmi problémákkal szemben, és "ne vegyék magától értetődőnek azokat a dolgokat, amelyek fájdalmat okoznak".

Ferenc volt a második pápa, aki felkereste Trujillót. II. János Pál 1985-ben járt a városban. A katolikus egyházfő vasárnap fejezi be egyhetes chilei és perui látogatását, és indul vissza Rómába. A vallási vezető chilei útját tüntetések és templomgyújtogatások kísérték, de Peruban szívélyes fogadtatásban részesült. Ferenc pápa hatodszor kereste fel a latin-amerikai térséget azóta, hogy a Vatikán élére került.