Edit
9 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A pápa bocsánatot kért egy pedofil pap áldozataitól

2018.01.22. 20:52

Ferenc pápa bocsánatot kért, amiért a múlt héten tett kijelentéseivel sokakat megsérthetett, köztük egy pedofil chilei pap áldozatait. A pápa a Peruból Rómába hazafelé tartó repülőgépen nyilatkozott újságíróknak, írja a BBC.

Ferenc pápa csütörtökön védelmébe vette a dél-chilei Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban arra hivatkozva, hogy Juan Barros megpróbálta eltussolni az egyik pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket.

Karadimát 2010-ben azzal vádolták meg, hogy az 1980-as évektől fiatal fiúkat molesztált, és 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta, életfogytig tartó vezeklésre ítélte. Büntetőeljárás nem indult ellene, mert már túl sok idő telt el az esetek óta, de az ügyben áldozatokat meghallgató bíró azt mondta, hogy hitelesnek tartotta a vallomásukat. Barrost nem vádolják zaklatással, de azzal igen, hogy jelen volt, amikor Karadima fiatalokat molesztált.

„Nincs egyetlen bizonyíték sem vele szemben, az egész rágalom"

– mondta a pápa az eltussolással vádolt Barros püspökről csütörtökön. Hozzátette, hogy ha csak egyetlen bizonyítékkal is szolgálnak neki a püspökkel szemben, akkor fel fog szólalni.

Ezután Karadima több áldozata is sajtótájékoztatót tartott, ahol többek között azt mondták, elfogadhatatlannak tartják, hogy konkrét bizonyítékokat kérnek számon rajtuk. A Barros lemondását követelő tüntetők szerint az áldozatok már tanúvallomást tettek, és a Vatikán is ítélkezett ezek alapján Karadima felett.

A pápát a kijelentései miatt többek között Sean O'Malley bostoni bíboros is nyíltan bírálta, szerinte a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatai úgy érezhetik, hogy magukra hagyták őket.

Ferenc hétfőn azt mondta, hogy belátja, a szavai sokakat felzaklathattak. „Semmiképpen sem akartam ilyen sérelmet okozni" – mondta. „Sok molesztált ember nem tud bizonyítékot mutatni. Vagy mert nincs nekik, vagy mert csendben szenvednek" – mondta. Azonban továbbra is úgy véli, hogy a chilei püspök ártatlan.

A pápa múlt hét elején érkezett apostoli látogatásra Chilébe, ahonnan Peruba utazott tovább, és onnan indult most vissza Rómába.