Trump igazságügyi miniszterét is kihallgatták oroszügyben

2018.01.23. 18:44

A 2016-os amerikai választási folyamatba történt feltételezett orosz beavatkozást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottság még a múlt héten meghallgatta Jeff Sessions igazságügyi minisztert – írja az MTI a New York Times (NYT) keddi cikke nyomán.

A kihallgatás tényét Sarah Isgur Flores, a miniszter szóvivője megerősítette, hozzátéve, hogy Sessionst a beszélgetésre elkísérte Chuck Cooper ügyvéd is.

Ez az első alkalom, hogy a vizsgálóbizottság kormánytagot hallgatott meg.

A NYT információi szerint a tárca vezetőjét órákon keresztül kérdezték az esetleges orosz szerepvállalásról az amerikai választási folyamatban, illetve arról, hogy Donald Trump akadályozta-e az ezzel kapcsolatos vizsgálatokat.

Sessions Donald Trump választási kampányában a külpolitikával foglalkozó csapat vezetője volt, és részt vett Trump Oroszországgal kapcsolatos politikájának alakításában.  Az igazságügyi miniszter még tavaly márciusban jelentette be, hogy kivonja magát minden ügyből, amely a 2016-os elnökválasztásra vonatkozik, beleértve az esetleges orosz beavatkozás vizsgálatát is. Álláspontján nem változtatott annak ellenére sem, hogy Donald F. McGahn, a Fehér Ház vezető jogásza megpróbálta őt rábírni, vezesse az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálódásokat.

Robert Mueller vizsgálóbizottsága az elmúlt hónapokban sorra vette elő Trump fontos embereit, Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadó ellen december elején vádat is emeltek, Steve Bannont, az elnök egykori főstratégáját pedig január közepén a nagy esküdtszék elé idézték.  • Hírek
  • Hírek