Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újra működhet az amerikai kormány, szavazott a képviselőház

2018.01.23. 05:51 Módosítva: 2018-01-23 06:05:36

A szenátus után a képviselőház is megszavazta az amerikai kormány finanszírozását, ezzel véget ér a kormány három napja tartó leállása.  A képviselők 266:150 arányban szavazták meg a kormány működését ideiglenesen biztosító törvényt, miután a szenátusban hétfőn délután elsöprő többséggel, 81:18 arányban fogadták el.

A kormányzati hivatalok és ügynökségek működését február 8-ig garantáló törvényt átküldték a Fehér Házba, ahol Donald Trump azonnal aláírta. A Fehér Ház közleménye szerint a kormányzat így kedd reggeltől visszatér a normális működési rendjéhez.

A szövetségi hivatalokban dolgozó és hétfőn kényszerszabadságra küldött alkalmazottak százezrei így visszatérhetnek munkahelyeikre, ismét megnyitják a nemzeti parkokat, állatkerteket és azokat a kormányzati irodákat, ügynökségeket, szervezeteket, amelyek - mivel nem minősülnek elsődleges fontosságúaknak - szombattól leálltak.

Az ideiglenes törvény a republikánusok és a demokraták megállapodásának köszönhetően lép életbe. A  szavazás előtt Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője azt mondta: a demokrata párti politikusok megszavazzák a törvényjavaslatot, mert garanciákat kaptak arra, hogy cserébe  a republikánusok előterjesztik javaslatukat az illegálisan az Egyesült Államokban tartózkodó fiatalok jogi státuszának rendezésére.

Arról a mintegy 700-800 ezer fiatalról van szó, akiket illegális bevándorlóként érkező szüleik hoztak az országba, amerikai földön nőttek fel, s akiket az előző elnök, Barack Obama által hozott rendelet (DACA) véd átmenetileg a kitoloncolástól.  Épp ez a törvény volt az egyik oka annak, hogy a szenátus nem szavazta meg a szombat hajnali határidőig a kormány finanszírozását biztosító törvényt, ezért Donald Trump beiktatásának egyéves évfordulójára leállt az amerikai kormányzat, mert a  republikánusok elutasították a demokraták követelését a fiatalok helyzetének rendezéséről. A két politikai tábor közötti vitás kérdés volt még az amerikai-mexikói határra tervezett fal építési költségeinek megszavazása. Ezt a republikánusok követelték, ám aztán a hét végén már csupán a DACA programban érintett fiatalok problémáinak megoldása maradt terítéken.

A szenátusi szavazás után azonban a Fehér Ház szóvivője nem erősítette meg, hogy Donald Trump elnök támogatja a DACA-fiatalok helyzetének rendezését. Sarah Huckabee Sanders kitért a válasz elől akkor is, amikor újságírók arról faggatták, vajon a helyzetük rendezése az állampolgárság megadását jelenti-e. A most megszavazott törvény magában foglalja a gyermekkorúak egészségbiztosítási programjának (CHIP) meghosszabbítását is hat évre.  

Nem példa nélküli az ilyen kormányleállás az Egyesült Államokban. 1978-ban 18 napig tartott, Bill Clinton alatt viszont 1995-ben két részletben összesen 27 napra is leállt a kormányzat, mielőtt 1996-ban egy újabb shutdown következett. Legutóbb 2013-ban volt ilyen, miután a két párt nem tudott megegyezni a költségvetés alapjairól. Akkor 16 napig álltak bénultan a szövetségi intézmények.  A CNN szerint azonban annyiból kivételes a mostani helyzet, hogy az elmúlt évtizedekben ez volt az első, aminél a kongresszus mindkét házát és az elnököt is ugyanaz a párt adja.