Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Németország háborog a kurdok elleni török háború miatt

2018.01.24. 09:50

Nagy politikai nyomás nehezedik a német kormányra, hogy azonnal függessze fel a Törökországba irányuló fegyverexportot, miután a török hadsereg a német fegyvereket a szíriai kurdok ellen veti be.

A német sajtó a múlt héten megszellőztette, hogy Berlin rábólintott a török felkérésre, mely a Leopard 2-es harckocsik korszerűsítésére kérte volna fel a Rheinmetall konszernt – a török hadsereg elsősorban az aknák és házkészítésű robbanószerkezetek (IED) elleni védelmen szeretne javítani. 

A megállapodásról a BBC tudósítása szerint a német kormány abban a tudatban tárgyalt, hogy a fejlesztések az Iszlám Állam elleni harcra való készülés jegyében történnek, a politikai felháborodás pedig akkor horgadt fel, amikor kiderült, hogy a Leopardokat a kurdok elleni afrini offenzívában is bevetik. Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke kerek-perec elutasította a fejlesztés ötletét, és az afrini "Olajág Hadművelet"-tet is éles kritikával illette, mondván, 

ez egy törvénytelen, a nemzetközi joggal ellentétes, és az Iszlám Állam elleni harcot hátráltató lépés

Sigmar Gabriel szociáldemokrata német külügyminiszter pedig felhívta török kollégáját, hogy telefonon szögezze le nemtetszését az agresszió miatt. 

A német harckocsik kurdok ellen való felhasználása miatti háborgás egyébként nem kissé álszent dolog, hiszen évek óta teljesen nyilvánvaló, hogy Törökország sokkal komolyabb fenyegetésként tekint a szíriai kurdokra, mint az Iszlám Államra. És bár tény, hogy 2016-ban Recep Tayyip Erdoğan a Kalifátus rovására hasított ki egy török befolyási övezetet Észak-Aleppóban, sosem rejtette véka alá, hogy fő célja a terroristának tekintett kurd Népi Védelmi Egységek "összezúzása". 

Az afrini harcokban a törökök és a velük szövetséges helyi arab milíciák eddig 260 kurddal végeztek, de a támadók is komoly veszteségeket szenvedtek - ebből a török hadsereg 7-8 embert ismert el szerdán. A harcok miatt máris 5000 ember vált földönfutóvá vagy kényszerült otthona elhagyására.