Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Trump elnökségének első éve alatt egyetlen kollégáját sem hívta meg Amerikába

GettyImages-904322786
2018.01.24. 06:09

Donald Trump amerikai elnök állami látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia köztársasági elnököt. - jelentette be magyar idő szerint szerda hajnalban a Fehér Ház.

Amerikai elemzők a meghívást kommentálva azonnal rámutattak: Calvin Coolidge húszas évekbeli elnöksége, azaz az amerikai elszigetelődés korszaka óta Trump az első amerikai elnök, aki

első hivatali évét úgy zárta, hogy egyetlen állami vezetőt sem hívott meg Amerikába.

Szemben az államfői munka- vagy magánlátogatással, az állami látogatás a diplomáciában a legmagasabb szintű hivatalos vizit, melynek során egy államfő másik államfőt hív meg, és ceremoniális körülmények között fogadja. Az állami látogatásokat a kétoldalú baráti viszony legmagasabb fokú kifejeződésének tartják.

Emmanuel Macront a Fehér Ház kertjében fogadják majd 21 ágyúlövés kíséretében. A vendég ezután magánbeszélgetést folytat Donald Trumppal, és ő lesz a Fehér Házban rendezendő elegáns, több száz meghívottat felsorakoztató vacsora díszvendége is.

Macron vizitjének időpontjáról a Fehér Ház egyelőre nem adott tájékoztatást.

Donald Trump tavaly nyáron - Macron államfő meghívására - a francia nemzeti ünnepen rendezett felvonulás díszvendége volt Párizsban, és beszámolók szerint a francia elnöknek sikerült őt a tiszteletére rendezett hatalmas katonai díszparádéval lenyűgöznie őt. Az amerikai elnök és a francia köztársasági elnök többször is találkozott egymással tavaly és többször egyeztettek telefonon is. Sajtójelentések kifejezetten jónak írják le a viszonyukat.

Emellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy az Egyesült Államok és Franciaország előtt több közös külpolitikai kihívás is áll, így például az iráni expanzióval szembeni fellépés, az afrikai szélsőséges milíciák és mozgalmak elleni - egyre nagyobb méreteket öltő - katonai akciók, vagy akár a szíriai helyzet.

(MTI)

(Borítókép:  Chip Somodevilla / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!