Marcell
19 °C
32 °C

A németek nem erőltetnék tovább a menekültkvótákat

2018.01.25. 11:32 Módosítva: 2018-01-25 11:40:15

A német kormány kész felhagyni a vitával a menekültek kvóták szerinti elosztásáról, mondta Thomas de Maizière német belügyminiszter az EU-s belügyminiszterek informális tanácskozásának szünetében Szófiában. A politikus szerint fontosabb, hogy egy reform keretében olyan közös európai menekültügyi rendszert dolgozzanak ki, amelyben egységes szabályok vonatkoznak a menekültügyi eljárásokra és a menekültek befogadására, írja a Die Welt.

A politikus arra a kérdésre nem válaszolt egyértelműen, hogy Németország megszavazna-e egy olyan új rendszert, amelyben egy újabb európai menekülthullám esetén nem osztanák szét az érkezőket a tagországok között. "Erről majd a tárgyalások végén döntünk" - mondta a belügyminiszter. 

Thomas de Maizière
Thomas de Maizière
Fotó: Christian Charisius / AFP

A menekültkvótákról 2016 óta tart a vita, az Európai Tanács határozata ellenére Magyarország, Lengyelország és Csehország nem hajlandó átvenni menedékkérőket Görögországtól és Olaszországtól. Emiatt semmit nem sikerült előrelépni az európai menekültügyi rendszer reformjával. A legfontosabb kérdés az, hogy egy komolyabb menekülthullám idején milyen módon lehet tehermentesíteni a leginkább érintett tagállamokat. 

Nemrég Sebastian Kurz osztrák kancellár is azt mondta: nemcsak néhány tagország tiltakozik a menekültek kvóták szerinti szétosztása ellen, maguk a menekültek sem akarnak Bulgáriába, Romániába vagy Lengyelországba menni. Kurz szerint még ha rendőri erőkkel is kényszerítenék őket erre, ők az első adandó alkalommal továbbmennének Németországba, Ausztriába vagy Svédországba.

A menekültek tagországok közötti elosztása vontatottan vagy sehogy sem halad Európában. Már az Európai Unió legfelsőbb vezetése is megfogalmazta kételyeit a működéséről. Decemberben szivárgott ki egy levél formájában az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak a terve, amely szerint ejthetik az eddig szigorúan vett kötelező kvóták elvét. Tusk, annak érdekében, hogy egységet teremtsen a tagországok között, fél év haladékot adna az EU vezetőinek, hogy egyhangú döntésre jussanak az európai menekült-elhelyezési rendszer, az ún. Dublini egyezmény reformjával kapcsolatban.