Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A németek nem erőltetnék tovább a menekültkvótákat

2018.01.25. 11:32 Módosítva: 2018-01-25 11:40:15

A német kormány kész felhagyni a vitával a menekültek kvóták szerinti elosztásáról, mondta Thomas de Maizière német belügyminiszter az EU-s belügyminiszterek informális tanácskozásának szünetében Szófiában. A politikus szerint fontosabb, hogy egy reform keretében olyan közös európai menekültügyi rendszert dolgozzanak ki, amelyben egységes szabályok vonatkoznak a menekültügyi eljárásokra és a menekültek befogadására, írja a Die Welt.

A politikus arra a kérdésre nem válaszolt egyértelműen, hogy Németország megszavazna-e egy olyan új rendszert, amelyben egy újabb európai menekülthullám esetén nem osztanák szét az érkezőket a tagországok között. "Erről majd a tárgyalások végén döntünk" - mondta a belügyminiszter. 

Thomas de Maizière
Thomas de Maizière
Fotó: Christian Charisius / AFP

A menekültkvótákról 2016 óta tart a vita, az Európai Tanács határozata ellenére Magyarország, Lengyelország és Csehország nem hajlandó átvenni menedékkérőket Görögországtól és Olaszországtól. Emiatt semmit nem sikerült előrelépni az európai menekültügyi rendszer reformjával. A legfontosabb kérdés az, hogy egy komolyabb menekülthullám idején milyen módon lehet tehermentesíteni a leginkább érintett tagállamokat. 

Nemrég Sebastian Kurz osztrák kancellár is azt mondta: nemcsak néhány tagország tiltakozik a menekültek kvóták szerinti szétosztása ellen, maguk a menekültek sem akarnak Bulgáriába, Romániába vagy Lengyelországba menni. Kurz szerint még ha rendőri erőkkel is kényszerítenék őket erre, ők az első adandó alkalommal továbbmennének Németországba, Ausztriába vagy Svédországba.

A menekültek tagországok közötti elosztása vontatottan vagy sehogy sem halad Európában. Már az Európai Unió legfelsőbb vezetése is megfogalmazta kételyeit a működéséről. Decemberben szivárgott ki egy levél formájában az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak a terve, amely szerint ejthetik az eddig szigorúan vett kötelező kvóták elvét. Tusk, annak érdekében, hogy egységet teremtsen a tagországok között, fél év haladékot adna az EU vezetőinek, hogy egyhangú döntésre jussanak az európai menekült-elhelyezési rendszer, az ún. Dublini egyezmény reformjával kapcsolatban.