Szilvia
5 °C
16 °C

Trump: Felfüggesztjük a palesztin segélyeket, ha nem ülnek le Izraellel

2018.01.25. 18:46

A palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésével fenyegetett Donald Trump csütörtökön Davosban, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel. Palesztin vezetők visszautasították az elnök kijelentését, írta az MTI.

Trump a 48. Világgazdasági Fórum szünetében találkozott Benjámin Netanjahi izraeli kormányfővel. Megbeszélésük után pedig kijelentette: a palesztinok semmibe vették az Egyesült Államokat, amikor nem találkoztak Mike Pence alelnökkel ez utóbbi minapi közel-keleti látogatásán.

Tiszteletlenül viselkedtek a múlt héten, amikor nem fogadták a mi kiváló alelnökünket. Százmilliókat adtunk nekik, és ezt a pénzt nem folyósítjuk többet, hacsak nem ülnek le és nem tárgyalnak a békéről.

Egyelőre nem világos, hogy Trump milyen támogatások felfüggesztéséről beszélt. Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan mintegy 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították. Washington január közepén már bejelentette, hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból.

Trump szerint Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése - amely felbőszítette a palesztinokat - a békefolyamat továbbvitele érdekében tett lépés volt. "A legnehezebb kérdés, amelyről tárgyalniuk kellett, Jeruzsálem státusa volt. Levesszük Jeruzsálemet a napirendről. Nem kell erről többet tárgyalnunk."

A palesztin elnöki hivatal szóvivője, Nabíl Abu Rudeina ismét elutasított minden alkudozást az amerikai közvetítésről, ha az Egyesült Államok nem vonja vissza tavaly december 6-án tett bejelentését Jeruzsálem státuszáról.

Az amerikai kormányzat továbbra is kizárja magát a tárgyalóasztaltól, ha nem vonja vissza azt a döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának.

Az amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy az Egyesült Államot elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként Tel-Aviv helyett. Izrael ezt már régóta szerette volna elérni. Az arab világ és a nemzetközi közösség további nagy része viszont bírálta a lépést. Trump bejelentése egyúttal szakítást jelentett azzal a több évtizedes amerikai állásponttal, hogy Jeruzsálem státusáról az izraelieknek és a palesztinoknak tárgyalások útján kell megállapodniuk. A palesztinok az Izrael által megszállt Kelet-Jeruzsálemet remélt független államuk fővárosává szeretnék megtenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?