Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Trump szólt Erdogannak, hogy vegyen vissza Szíriában

2018.01.25. 09:27

Donald Trump amerikai elnök a katonai hadműveletek korlátozására szólította fel szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfőt. Egy török forrás szerint viszont a Fehér Ház beszámolója a két politikus telefonbeszélgetéséről nem tükrözte pontosan az elhangzottakat, írja az MTI.

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök arra intette török kollégáját, hogy az amerikai erőkkel szembeni konfliktus kockázatának elkerülése érdekében korlátoznia kell a török hadműveleteket Észak-Szíriában.

A török forrás szerint mindazonáltal Trump semmilyen aggályt nem támasztott az északnyugat-szíriai Afrín körzetében folyó török hadművelettel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a hét végén indított "Olajág" hadművelettel összefüggésben csak "korlátozott volt a véleménycsere" a két politikus között.

Trump válasza Erdogannak arra a felszólítására, hogy az Egyesült Államok állítsa le a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciának szóló fegyverszállításokat, az volt: Washington már nem szállít fegyvereket a csoportnak, és ígéretet arra, hogy a nem is fog.

Gönül Tol, a washingtoni Közel-Keleti Intézet török tanulmányok központjának igazgatója kijelentette: az Egyesült Államok térségbeli befolyásának korlátot szab, hogy Szíriában a kurdokon kívül nincs más megbízható partnere. "Az Egyesült Államoknak szüksége van Törökországra, hogy ne rontsa el a helyzetet, eddig Washingtonnak nagyon jól sikerült együttműködnie a kurd milíciával, miközben megelőzte azt, hogy teljesen összeomoljon kapcsolata Ankarával". Washington igazából nem akarja, hogy Törökországnak teljesen megszakadjon a viszonya a Nyugattal - fejtette ki a szakértő.

Egy amerikai tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását, azt mondta: Trump értékeli Erdogannal kialakított kapcsolatát, elismerte egyben, hogy az Egyesült Államoknak korlátozott befolyása van, és az amerikai kormányzat nem szándékozik újabb csapatokat küldeni Szíriába vagy titkos műveleteket végrehajtani ott, még akkor sem, ha a török erők Afrínból eljutnának Manbídzsba.

Manbídzs térsége szintén az YPG fennhatósága alatt áll, de Afríntól különálló terület, közvetlenül az Eufrátesz jobb partján.

Bülent Ali Riza, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) török részlegének igazgatója kiemelte: "Az Egyesült Államok valójában azt mondta (a törököknek), végrehajthatjátok ezt a hadműveletet Afrín ellen, mert ez kívül van az én területemen, de kérem, hogy az legyen korlátozott".