Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Iráni ajatollah: A hitnélküliség okozza a szárazságot

2018.01.26. 15:34

"Akkor jelentkeznek szárazságok, amikor az emberek nem hisznek többé a vallási értékekben" - jelentette ki pénteken Dzsafar Szobáni ajatollah az MTI beszámolója szerint. Az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint Szobáni egyenes kapcsolatot vélt felfedezni az eső és a vallási értelemben vett "tisztaság" között. Az ajatollah megjegyezte: az összefüggést a Korán és az iszlám elbeszélések is többször megemlítik.

Mindez még akkor is az igazság, ha nem is lehet laborban bizonyítani - szögezte le a vallástudós, miután Reza Ardakanian energiaügyi miniszterrel találkozott. Irán jelenleg súlyos vízhiánnyal küzd. Isza Kalantári környezetvédelmi ügyekért felelős alelnök a héten figyelmeztetett: az ország szárazság elébe néz, ha továbbra is elmaradnak az esőzések. Kalantári az ajatollahhal ellentétben úgy látja, hogy a vízhiányért főként a mezőgazdasági területek pazarló öntözése, valamint a gyárak nem megfelelő helyekre telepítése tehető felelőssé.

Az iráni klérus emellett úgy tartja, hogy a társadalmi erkölcstelenségek is részben felelősek az országot érő sok földrengésért. Haszan Róháni iráni elnök ismételten óva intette az ország síita muszlim papságát, hogy kijelentéseikkel kockára teszik a fiatal generációk támogatását az iszlám köztársaság rendszere iránt. Úgy fogalmazott, éppen a fiatalok veszíthetik el így vallási értékrendszerüket.

Róháni a december végén kirobbant kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban korábban elmondta: a tömeges tiltakozások alkalmával utcákra vonuló fiatal irániak elégedetlensége nem szorítkozik pusztán a gazdasági követelésekre, azon túlmutat, az aktivisták nem hajlandóak többé alávetni magukat egy elöregedő forradalmi elit életmódjának és nézeteinek.