Iráni ajatollah: A hitnélküliség okozza a szárazságot

2018.01.26. 15:34

"Akkor jelentkeznek szárazságok, amikor az emberek nem hisznek többé a vallási értékekben" - jelentette ki pénteken Dzsafar Szobáni ajatollah az MTI beszámolója szerint. Az IRNA iráni hírügynökség beszámolója szerint Szobáni egyenes kapcsolatot vélt felfedezni az eső és a vallási értelemben vett "tisztaság" között. Az ajatollah megjegyezte: az összefüggést a Korán és az iszlám elbeszélések is többször megemlítik.

Mindez még akkor is az igazság, ha nem is lehet laborban bizonyítani - szögezte le a vallástudós, miután Reza Ardakanian energiaügyi miniszterrel találkozott. Irán jelenleg súlyos vízhiánnyal küzd. Isza Kalantári környezetvédelmi ügyekért felelős alelnök a héten figyelmeztetett: az ország szárazság elébe néz, ha továbbra is elmaradnak az esőzések. Kalantári az ajatollahhal ellentétben úgy látja, hogy a vízhiányért főként a mezőgazdasági területek pazarló öntözése, valamint a gyárak nem megfelelő helyekre telepítése tehető felelőssé.

Az iráni klérus emellett úgy tartja, hogy a társadalmi erkölcstelenségek is részben felelősek az országot érő sok földrengésért. Haszan Róháni iráni elnök ismételten óva intette az ország síita muszlim papságát, hogy kijelentéseikkel kockára teszik a fiatal generációk támogatását az iszlám köztársaság rendszere iránt. Úgy fogalmazott, éppen a fiatalok veszíthetik el így vallási értékrendszerüket.

Róháni a december végén kirobbant kormányellenes tüntetésekkel kapcsolatban korábban elmondta: a tömeges tiltakozások alkalmával utcákra vonuló fiatal irániak elégedetlensége nem szorítkozik pusztán a gazdasági követelésekre, azon túlmutat, az aktivisták nem hajlandóak többé alávetni magukat egy elöregedő forradalmi elit életmódjának és nézeteinek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport