Timót, Xénia
-6 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Meghalt egy magyar munkás a komáromi Duna-híd építésénél

2018.01.26. 11:13 Módosítva: 2018.01.26. 15:00

Komáromnál új Duna-híd épül, ami annak ellenére, hogy határon átívelő projekt, kizárólag magyarországiak építik. Az építkezésen meghalt egy magyar munkás, ezután pedig kiderült, hogy a kivitelező számos munkabiztonsági előírást megszegett, írja a Bumm.sk. A halál szlovák területen történt, mégsem intézkedhetnek a helyi hatóságok.

"Nem voltak leföldelve az építkezésen található unimó bódék, hibás volt a villanyvezetékek érintésvédelme, nem voltak lefedve az építkezésen található árkok – hogy megakadályozzák az ott tartózkodó személyek beleesését –, hiányoztak az építkezésről a mentőkészülékek" – tájékoztatta a szlovák JOJ tévét Róbert Bulla, a Nyitrai Munkabiztonsági Felügyelőség igazgatója.

A feltárt hiányosságok miatt egy szlovákiai cégre 200 ezer euróig terjedő bírságot rónának ki. A kerítés mögött azonban ez nem érvényes. Ennek az az oka, hogy magyarországi vállalatról van szó, amely a körülkerített területen magyarországi munkásokat alkalmaz, és még a beszállítók között sem akadnak szlovák cégek. "Az európai jog értelmében – amely felülírja a mi hazai jogszabályainkat – erre az építési területre a magyarországi jogi előírások vonatkoznak" – tette hozzá Bulla.

A Hídépítő Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatta az Indexet, hogy a 67 éves kollégájuk szívrohamban, az ott zajló munkától függetlenül halt meg. Sal László arról is beszámolt, hogy a szlovák munkaügyi ellenőrzésről semmiféle hivatalos értesítést, jegyzőkönyvet nem kaptak, így szerinte koraiak az abban szereplő megállapítások.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport