Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

~~~~~~~~~~~~~ Ez itt az országhatár, ne halászgasson tovább!

2018.01.26. 20:09

Tizennégy fizetési felszólítást küldött a horvát halászoknak a szlovén rendőrség a Pirani-öbölben húzódó határ megsértéséért, írja az MTI.

Szlovénia december 30-án megkezdte a hágai döntőbíróság határozatának végrehajtását azokon a részeken, amelyek a tengeri határvonalra vonatkoznak. Tette ezt annak ellenére, hogy 

Horvátország nem tekinti magára nézve kötelező érvényűnek a döntést, és nem tesz eleget az abban foglaltaknak.

A közlemény szerint a hatóságok nem tudtak bírságot kiszabni a horvát halászokra a bűncselekmény elkövetésének idején. Az intézkedéshez bizonyítékot kellett gyűjteniük, és meg kellett határozniuk a körülményeket.

„Kiutasíthatják azokat Szlovéniából, akik nem fizetik be a felszólításban kiszabott összeget” – olvasható a szövegben.

Pontos összegről nincs szó a közleményben, de a szlovén mezőgazdasági minisztérium korábbi bejelentése szerint a tilosban halászó magánszemélyek 420-tól 33 ezer euróig, a jogi személyek 1200-tól 41 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

A szlovén hatóságok elmondásuk szerint többször is figyelmeztették a horvát halászhajókat, hogy szlovén vizeken hajóznak, és határsértést követtek el.

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a határvita miatt. Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki.

A hágai nemzetközi döntőbíróság a Pirani-öböl jelentős részét Szlovéniának ítélte, ezzel Ljubljana kijáratot kapott a nemzetközi vizekre, más vitatott területeket viszont horvát fennhatóság alá rendelt, például a Szamobori-hegység Sveta Gera nevű csúcsát, valamint az isztriai határ melletti Skodelin, Buzini és Mlini-Skriljei településeket. Zágráb azonban továbbra is elutasítja a nemzetközi testület határozatát. Horvátország szerint a határt még mindig az öböl felénél húzódik, a horvát halászok pedig a horvát rendőrség védelme alatt folytatják hálóik kivetését a vitatott területeken.