Jolán
2 °C
4 °C

324 napig éhségsztrájkolt két török tanár

2018.01.26. 15:38

324 nap után befejezte az éhségsztrájkot az a két török tanár, akiket a több mint másfél éve tartó rendkívüli állapot idején rúgtak ki munkahelyükről, írja az MTI.

Nuriye Gülmen és Semih Özakca azután döntött így, hogy a panaszokat felülvizsgáló kormányzati bizottság elutasította újbóli munkavállalási kérelmüket. Bíróság elé viszik az ügyet.

Nuriye Gülmen és Semih Özakca
Nuriye Gülmen és Semih Özakca
Fotó: Adem Altan / AFP

Minden nappal úgy éreztük, hogy egyre szabadabbak vagyunk. Ellenállásunk megmentette becsületünket, széthasította a rendkívüli állapot sötétségét. Bár éhségsztrájkunknak vége, de ellenállásunk folytatódik, miután visszanyertük egészségünket. Ez a harc addig nem ér véget, amíg mi nem mondjuk, hogy vége

– mondta Gülmen.

A két tanár hónapok óta már csak folyadékot és táplálékkiegészítőket fogyasztott, nagyon legyengültek, súlyuk csaknem a felére csökkent.

Ankara a 2016-os puccskísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé, de a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett támogatóit, illetve más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezetek, köztük a DHKP-C tagjait és szimpatizánsait is. A török kormány a 2016-os puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében egyebek mellett törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot, és másfél év alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat rúgtak ki.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?