324 napig éhségsztrájkolt két török tanár

2018.01.26. 15:38

324 nap után befejezte az éhségsztrájkot az a két török tanár, akiket a több mint másfél éve tartó rendkívüli állapot idején rúgtak ki munkahelyükről, írja az MTI.

Nuriye Gülmen és Semih Özakca azután döntött így, hogy a panaszokat felülvizsgáló kormányzati bizottság elutasította újbóli munkavállalási kérelmüket. Bíróság elé viszik az ügyet.

Nuriye Gülmen és Semih Özakca
Nuriye Gülmen és Semih Özakca
Fotó: Adem Altan / AFP

Minden nappal úgy éreztük, hogy egyre szabadabbak vagyunk. Ellenállásunk megmentette becsületünket, széthasította a rendkívüli állapot sötétségét. Bár éhségsztrájkunknak vége, de ellenállásunk folytatódik, miután visszanyertük egészségünket. Ez a harc addig nem ér véget, amíg mi nem mondjuk, hogy vége

– mondta Gülmen.

A két tanár hónapok óta már csak folyadékot és táplálékkiegészítőket fogyasztott, nagyon legyengültek, súlyuk csaknem a felére csökkent.

Ankara a 2016-os puccskísérletért az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé, de a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett támogatóit, illetve más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezetek, köztük a DHKP-C tagjait és szimpatizánsait is. A török kormány a 2016-os puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot keretében egyebek mellett törvényerejű rendeletekkel irányítja az országot, és másfél év alatt legalább 111 ezer állami alkalmazottat rúgtak ki.  • Hírek
  • Hírek