Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Trump 1,8 millió illegális bevándorlónak megadná az állampolgárságot

2018.01.26. 06:00

Donald Trump amerikai elnök csaknem kétmillió illegális bevándorló fiatalnak is megadná az amerikai állampolgárságot - derül ki abból az egyoldalas emlékeztetőből, amelyet csütörtökön este a Fehér Ház küldött át a kongresszusba a törvényhozóknak, jelentette a CNN.

A tervezet szerint az elnök megadná az amerikai állampolgárságot a gyermekkorukban illegális bevándorló szüleikkel az Egyesült Államokba érkezett és ott felnőtt fiataloknak, akiket az amerikai politikai és köznyelv álmodozóknak nevez, és akiket eddig az előző elnök, Barack Obama rendeleti úton életre hívott, úgynevezett DACA programja védett a kitoloncolástól, emlékeztetett az MTI.

A DACA angol betűszó, a "késleltetett intézkedés a gyermekkorban érkezettekért" rövidítése. A DACA programban érintett álmodozók lélekszámát mintegy 700-800 ezerre becsülik, ám a Fehér Ház tervezetében az szerepel, hogy nemcsak ők, hanem a programban nem szereplő, de más, a "DACA programra alkalmas illegális bevándorló fiatalok" is megkaphatják az állampolgárságot. A Fehér Ház becslései szerint így akár 1 millió 800 ezer fiatal is amerikai állampolgár lehet ám nem azonnal, hanem 10-12 évig tartó folyamat után.

A vitára bocsátani remélt tervezet másik két fontos eleme: a legális bevándorlás szigorítása, az úgynevezett láncbevándorlás megakadályozásával és a vízumlottó rendszerének megszüntetésével, valamint a határbiztonság erősítése.

Donald Trump, amikor tavaly szeptemberben bejelentette, hogy 2018-ban megszünteti a DACA programot, március 5-ig adott időt a kongresszusnak az átfogó bevándorlási törvény kidolgozására. Az elnök egyébként szerdán este, mielőtt Davosba indult, rögtönzött sajtóbeszélgetésén már megpendítette, hogy nyitott az állampolgárság megadására a DACA-fiataloknak.