Erzsébet
1 °C
4 °C

Minek is kéne védeni a világ legkeményebb drogbárójának perében az esküdteket?

2018.01.27. 10:47

Az egyik legnagyobb és legkegyetlenebb mexikói drogbáró, a Sinaloa kartell vezetője, Joaquín "El Chapo" Guzmán, azaz a Köpcös védőügyvédje szerint nem kellene speciális védelmet biztosítani az esküdteknek Guzmán amerikai bíróságon zajló perében. A védelem szerint ugyanis ez ellenkezik az ártatlanság vélelmének alkotmányos elvével: ha elrendelnék a védelmet, azzal szerinte azt a látszatot keltenék, hogy a Köpcös veszélyes és bűnös - írja az Independent.

Guzmánt épp egy éve adta ki Mexikó az Amerikai Egyesült Államoknak; a szövetségi eljárásban az Amerikába (is) irányuló kábítószercsempészet mellett bűnszövetkezet szervezésével, pénzmosással, kínzással, emberkereskedelemmel és szándékos emberölésekkel vádolják. Guzmán nem vallotta bűnösnek magát. A brooklyni ügyészség azt javasolta, az ügyben anonim esküdtszéket nevezzenek ki, a tagjait szállásolják el védett helyen, és kísérjék őket fegyveres őrök azokban a hónapokban, ameddig a tárgyalás - várhatóan még ebben az évben - tartani fog.

Az ügyészség mindezt egyrészt a Köpcös erőszakos múltjára hivatkozva javasolta, másrészt arra, hogy állítólag próbálta már megöletni azokat, akik ellene tanúskodtak. El Chapo ügyvédje szerint mindezt csak olyanok állítják, akik az ilyen vallomásokkal csak a saját büntetésüket próbálják csökkenteni. A bíróság még nem döntött.

El Chapo korábban már kétszer szökött meg Mexikói börtönökből, másodszor egy, a fürdőszobájából induló alagúton keresztül, és vannak, akik úgy vélik, a szökések a mexikói hatóságok közreműködésével történtek, és szándékosan hagyták futni a kokainból szerzett pénzből a gazdaságot is fellendítő Guzmánt.

Angel Melendez amerikai különleges ügynök közölte: Guzmán ezúttal az amerikai igazságszolgáltatással néz szembe, "és biztosíthatok mindenkit, ezúttal nem lesznek semmiféle fürdőszobából induló alagutak."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?