Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Lengyelország betiltaná a "lengyel haláltábor" kifejezést

GettyImages-462283458
2018.01.27. 11:14

Egy lengyel törvénytervezet büntethetővé tenné, ha valaki olyan kifejezéseket használ, amelyek azt sugallják, hogy Lengyelország felelős a náci Németország által elkövetett bűnökért  – írja az Independent.

A tervezet szerint akár három év börtönt is kaphatna, aki olyasmiről beszél, mint a "lengyel haláltáborok", mert az ilyen kifejezések azt sugallják, hogy Lengyelország legalább részben felelős a második világháború alatt a területén működő náci haláltáborok szörnyűségeiért. Emellett azt is büntetné, aki a tagadja az Ukrán Felkelő Hadsereg által a második világháború alatt végrehajtott etnikai tisztogatást, amely 60-100 ezer lengyel halálával járt.

Kritikusai szerint a tervezet többet ártana, mint amennyit használ, mert ellehetetlenítené a történelemről szóló vitákat és általában is sértené a szólásszabadságot, a kormánypárt Jog és Igazságosság (PiS) pedig valójában csak arra akarja felhasználni, hogy a nemzetieskedéssel tüzelje a szélsőjobbos érzelmeket.

A tervezetet a lengyel parlament alsóháza már elfogadta, de még a szenátusnak és az elnöknek is rá kell bólintania, hogy hatályba léphessen.

(Borítókép: Sean Gallup / Getty Images Hungary)