Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem lehet Brüsszelből távelnök a katalán Puigdemont

2018.01.27. 22:48

Carles Puigdemont csak akkor vehet részt a katalán parlament ülésén, hogy beiktassák hivatalába, ha személyesen jelen van, amit egy bírónak is engedélyeznie kell - állapította meg szombaton a spanyol alkotmánybíróság. Puigdemont támogatói azzal próbáltak érvelni, hogy a politikus Brüsszelből, videókapcsolaton keresztül is képes irányítani Katalóniát.

A legfelsőbb alkotmányjogi testülethez a madridi kormány fordult, arra hivatkozva, hogy nem lehet olyan ember egyik autonóm térség vezetője sem, aki ellen körözés van érvényben, és aki menekül az igazságszolgáltatás elől. A volt elnök pártja szerint viszont a spanyol jog szerint semmilyen akadálya nincs annak, hogy Puigdemontot jelöljék az elnöki posztra.

Carles Puigdemont október óta Brüsszelben van, ahová a spanyol igazságszolgáltatás elől menekült, mert hazájában a katalán függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt a többi között lázadással, hűtlen kezeléssel és zendüléssel vádolják (ez utóbbit a spanyol büntető törvénykönyv szintén közrend elleni bűncselekménynek minősíti). Ő az egyetlen elnökjelölt a nyugat-spanyolországi autonóm régió vezetésére a decemberben tartott választások után. Az elnökválasztást január 30-án tervezi megtartani a barcelonai regionális parlament. A spanyol jog értelmében viszont azzal, hogy az alkotmánybíróság befogadta a kormány panaszát, egyúttal automatikusan fel is függesztette Puigdemont jelöltségét, amíg a testület el nem dönti, hogy jogszerű-e őt jelölni az elnöki posztra. Erről később dönt majd az alkotmánybíróság, miután minden érintett álláspontját meghallgatta.