Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milos Zeman nyerte a cseh államfőválasztást

K EPA20180126217
2018.01.27. 15:47

A választókerületek több mint 98 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Zeman támogatottsága 52 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48 százalékos. Jirí Drahos már elismerte vereségét és gratulált a győztesnek. A választási részvétel meghaladta a 66 százalékot, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt - írja az MTI. 

A korábbi részeredmény nagyon szoros végeredményt jelzett. A cseh televízió két felmérésen alapuló becslésre hivatkozva azt közölte, hogy a különbség akár fél-egyszázalékos lehet valamelyik jelölt számára. A hatályos törvények szerint a győzelemhez elég az egyszerű többség megszerzése.

A végső adatok szerint a Milos Zeman támogatottsága 51,5 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48,5 százalékos volt. A végeredmény szerint a konkrét szavazatkülönbség mintegy 160 ezer voks a jelenlegi elnök javára. Zemanra több mint 2,8 millió, Drahosra pedig több mint 2,6 millió ember szavazott. A jelenlegi államfő most mintegy 100 ezer szavazattal kapott többet, mint 2013-ban. A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett.

"A szoros győzelem értékesebb, mint az egyértelmű győzelem" - jelentette ki az eredményhirdetés után Milos Zeman, aki köszönetet mondott a választóknak a támogatásukért. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy tekintettel újraválasztására, több időt ad Andrej Babisnak a második kormányalakítási kísérletére, és csak azután nevezi ki újra kormányfőnek, miután a képviselőházban sikerül biztosítania új kormánya számára a többséget.

A választási részvétel meghaladta a 66,5 százalékot, ami magasnak tekinthető. A két hete lezajlott első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Drahos kapták a legtöbb szavazatot, a részvételi arány nem egészen 62 százalékos volt. Öt éve, 2013-ban a második fordulóban a szavazók kevesebb mint 60 százaléka járult az urnákhoz.

Milos Zeman mostani mandátuma március 8-án jár le. Az újraválasztott köztársasági elnök hivatali beiktatására várhatóan március 9-én kerül sor.

Ahogy korábban megírtuk, a választás tétje a szereplők alapján leegyszerűsítve az, hogy milyen irányba fordul Csehország: keletre vagy nyugatra? Udvarolni fog Oroszországnak vagy szakít az EU-szkeptikus populizmussal? 

Zeman újraválasztása után továbbra is meg fogja osztani a társadalmat, és eltávolítja Csehországot a Nyugattól - véli a kommentárok többsége a cseh médiában. A kommentátorok szerint Zeman politikai tevékenységét a következő években csak várhatóan rosszabbodó egészségi állapota fogja korlátozni.

"Zeman támaszkodhatott a cseh társadalom jelentős részének frusztráltságára, bravúrosan vette a kampány utolsó szakaszát, és nem volt elég erős kihívója. A társadalom megosztottsága elmélyül, és folytatódni fog a mentális távolodás a Nyugattól" - véli a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap internetes portáljának kommentátora.

A szabad választás eredménye nem kérdőjelezhető meg, de érdemes elgondolkodni rajta - írja a Novinky.cz hírportál, amely a Právo című baloldali napilaphoz tartozik. Úgy látja, hogy Zeman híveit egy dolog köti össze: nem elégedettek mai életükkel. "Erősen úgy érzik, hogy a világ megfeledkezett róluk, minden csak a gazdag, a sikeres, a gyakran tőlük nagyon is eltérő emberek körül forog, és ők mintha más bolygóról lennének. Éppen ez ellen tiltakozva döntöttek úgy, hogy olyan ember maradjon a Hradzsinban, mint Zeman, aki - úgy vélik - "egy közülük."

A választás kimenetelét a belpolitika döntötte el - így az Euro gazdasági hetilap. "A választás eredményéről az ANO mozgalom hívei döntöttek, mert nem akarták, hogy Andrej Babisnak még bonyolultabb legyen a kormányalakítás" - írja a szerző. Szerinte Jirí Drahos nagy hibát követett el, amikor ismételten azt hangsúlyozta, hogy ő nem adna kormányalakítási megbízatást Babisnak. "Ez sorsdöntő hiba volt" - jegyezte meg az Euro.

(Borítókép:  Egy apáca szavaz Prágában a cseh elnökválasztás második fordulójának elsõ napján 2018. január 26-án. - fotó: Martin Divisek / MTI)