Vendel
6 °C
19 °C

Milos Zeman nyerte a cseh államfőválasztást

K EPA20180126217
2018.01.27. 15:47

A választókerületek több mint 98 százalékában leadott voksok összeszámlálása után Zeman támogatottsága 52 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48 százalékos. Jirí Drahos már elismerte vereségét és gratulált a győztesnek. A választási részvétel meghaladta a 66 százalékot, ami magasnak tekinthető. Az első fordulóban a részvételi arány 62 százalékos volt - írja az MTI. 

A korábbi részeredmény nagyon szoros végeredményt jelzett. A cseh televízió két felmérésen alapuló becslésre hivatkozva azt közölte, hogy a különbség akár fél-egyszázalékos lehet valamelyik jelölt számára. A hatályos törvények szerint a győzelemhez elég az egyszerű többség megszerzése.

A végső adatok szerint a Milos Zeman támogatottsága 51,5 százalékos, Jirí Drahosé pedig 48,5 százalékos volt. A végeredmény szerint a konkrét szavazatkülönbség mintegy 160 ezer voks a jelenlegi elnök javára. Zemanra több mint 2,8 millió, Drahosra pedig több mint 2,6 millió ember szavazott. A jelenlegi államfő most mintegy 100 ezer szavazattal kapott többet, mint 2013-ban. A választási győzelemhez a második fordulóban a szavazatok egyszerű többségének a megszerzése kellett.

"A szoros győzelem értékesebb, mint az egyértelmű győzelem" - jelentette ki az eredményhirdetés után Milos Zeman, aki köszönetet mondott a választóknak a támogatásukért. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy tekintettel újraválasztására, több időt ad Andrej Babisnak a második kormányalakítási kísérletére, és csak azután nevezi ki újra kormányfőnek, miután a képviselőházban sikerül biztosítania új kormánya számára a többséget.

A választási részvétel meghaladta a 66,5 százalékot, ami magasnak tekinthető. A két hete lezajlott első fordulóban, ahol még kilenc jelölt közül lehetett választani, Zeman és Drahos kapták a legtöbb szavazatot, a részvételi arány nem egészen 62 százalékos volt. Öt éve, 2013-ban a második fordulóban a szavazók kevesebb mint 60 százaléka járult az urnákhoz.

Milos Zeman mostani mandátuma március 8-án jár le. Az újraválasztott köztársasági elnök hivatali beiktatására várhatóan március 9-én kerül sor.

Ahogy korábban megírtuk, a választás tétje a szereplők alapján leegyszerűsítve az, hogy milyen irányba fordul Csehország: keletre vagy nyugatra? Udvarolni fog Oroszországnak vagy szakít az EU-szkeptikus populizmussal? 

Zeman újraválasztása után továbbra is meg fogja osztani a társadalmat, és eltávolítja Csehországot a Nyugattól - véli a kommentárok többsége a cseh médiában. A kommentátorok szerint Zeman politikai tevékenységét a következő években csak várhatóan rosszabbodó egészségi állapota fogja korlátozni.

"Zeman támaszkodhatott a cseh társadalom jelentős részének frusztráltságára, bravúrosan vette a kampány utolsó szakaszát, és nem volt elég erős kihívója. A társadalom megosztottsága elmélyül, és folytatódni fog a mentális távolodás a Nyugattól" - véli a Hospodárské Noviny című politikai és gazdasági napilap internetes portáljának kommentátora.

A szabad választás eredménye nem kérdőjelezhető meg, de érdemes elgondolkodni rajta - írja a Novinky.cz hírportál, amely a Právo című baloldali napilaphoz tartozik. Úgy látja, hogy Zeman híveit egy dolog köti össze: nem elégedettek mai életükkel. "Erősen úgy érzik, hogy a világ megfeledkezett róluk, minden csak a gazdag, a sikeres, a gyakran tőlük nagyon is eltérő emberek körül forog, és ők mintha más bolygóról lennének. Éppen ez ellen tiltakozva döntöttek úgy, hogy olyan ember maradjon a Hradzsinban, mint Zeman, aki - úgy vélik - "egy közülük."

A választás kimenetelét a belpolitika döntötte el - így az Euro gazdasági hetilap. "A választás eredményéről az ANO mozgalom hívei döntöttek, mert nem akarták, hogy Andrej Babisnak még bonyolultabb legyen a kormányalakítás" - írja a szerző. Szerinte Jirí Drahos nagy hibát követett el, amikor ismételten azt hangsúlyozta, hogy ő nem adna kormányalakítási megbízatást Babisnak. "Ez sorsdöntő hiba volt" - jegyezte meg az Euro.

(Borítókép:  Egy apáca szavaz Prágában a cseh elnökválasztás második fordulójának elsõ napján 2018. január 26-án. - fotó: Martin Divisek / MTI)