Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egykori gerillavezérből is lehet elnök Kolumbiában

2018.01.28. 07:40
Elindította szombaton választási kampányát a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillacsoportból lett párt Bogotában, melynek vezetője az elnökválasztáson is indul.

A szervezet több mint ötven éven át folytatott fegyveres harcot a mindenkori hatalom ellen, aztán belefáradtak a forradalomcsinálásba, és több éven át tartó tárgyalássorozat után, 2016-ban kötöttek békemegállapodást a bogotái kormánnyal. A párt valamiért a nem éppen túl barátságosan hangzó FARC rövidítést megtartotta ugyan, de az új nevük Alternatív Forradalmi Közösségi Erő lett.

Elszánt vagyok, hogy az élére álljak annak a kormánynak, amely beindítja egy új Kolumbia megszületését

- hangoztatta hívei előtt, Bogotá egyik munkásnegyedében a mozgalmi nevén csak Timocsenkóként ismert Rodrigo Londono egykori gerillavezér. A párt programja ingyenes felsőoktatást és jobb, a tömegeknek is elérhető egészségügyi ellátást ígér, ezt a gazdagokkal fizettetnék meg. Utak építését, az elektromos hálózat bővítését is ígérik, valamint több pénzt tudományos kutatásra is.

Az elnökválasztás mellett a FARC a törvényhozási választásokon is indul. Hetvennégy jelöltet állítanak, s abban bíznak, hogy sikerül tíznél több képviselői helyet megszerezniük. A 2016-os békemegállapodás feltételeiben szerepelt, hogy 2026-ig legalább ennyi helyük van a képviselőházban, de ennél mindenképpen többre számítanak.

A kolumbiaiak közül sokan nem olyan forradalmi gerillaszervezetnek tartják a FARC-ot, mint amilyennek a pártvezetés szereti beállítani magát. A FARC ugyanis évtizedeken át úgy működött, mint egy maffia és egy terrorszervezet keveréke: tagjai pokolgépes merényleteket hajtottak végre, embereket raboltak el és kábítószer-kereskedelemből finanszírozták magukat.

Az országban erősek azok a hangok, miszerint a FARC tagjainak a börtönben a helye, nem a parlamentben. A legutóbbi felmérések szerint ennek megfelelően a párt támogatottsága nem igazán magas.