Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Erdogan meg akarja tisztítani a török-szíriai határt

2018.01.28. 19:19

A török hadseregnek sikerült elfoglalnia stratégiai jelentőségű Barszaja-hegyet a szíriai Kurd Népvédelmi Erőktől (YPG), de Recep Tayyip Erdogan szerint ez még csak a kezdet. A török elnök közleményben jelezte, hogy egészen addig fogják folytatni a támadásokat, míg meg nem tisztítják a török-szíriai határt az általuk terroristának tartott elemektől, írja az MTI.

A török haderő kilenc nappal ezelőtt nagyszabású légi és szárazföldi hadműveletet indított a kurdok által autonómnak kikiáltott körzetben. Ankara ezzel új frontot nyitott a 2011-ben kezdődött szíriai polgárháborúban, és most az a célja, hogy a kurdok visszaszorításával úgynevezett biztonságos zónát alakítson ki a határvidéken 30 kilométeres mélységben. Ennek megfelelően vasárnap a korábbiakhoz képest sokkal erőteljesebb tüzérségi támadásokat és légi csapásokat hajtott végre a török hadsereg. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a török csapásokban egy család mindhárom tagja életét vesztette, ezen kívül leromboltak egy történelmi jelentőségű műemléktemplomot. Az offenzíva megindítása óta eddig 42 polgári lakost és 144 kurd fegyverest öltek meg a törökök. 

Recep Tayyip Erdogan elnök vasárnap kijelentette, hogy keleti irányban tervezi folytatni egy szélesebb hadművelet keretében a katonai csapásokat. Ez egyébként érintené az YPG ellenőrzése alatt álló Manbídzsot, ahol a kurd milíciák mellett amerikai erők is állomásoznak. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?