Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Botrány lett a kneszetben az afrikai menekültek kitoloncolásából

2018.01.29. 13:44

Öt képviselőt rendészekkel vezettek ki az izraeli parlament bizottsági üléséről, miután botrányba fulladt az afrikai menekültek kitoloncolásáról szóló vita, írja az MTI a helyi sajtóra hivatkozva.

A kneszet belügyi bizottságában Arije Deri belügyminisztert hallgatták meg arról a tervről, miszerint alaposan felgyorsítanák az eritreai és szudáni menedékkérők kitoloncolását: márciustól

havonta legalább 600, egy év alatt pedig 7200 menedékkérőt telepítenének át Ruandába, ami anyagi ellenszolgáltatás fejében befogadná őket.

A terv miatt hatalmas a társadalmi felháborodás: több ezer orvos, író, tanár, szociális munkás, intézményvezető, holokauszt túlélő, és az El Al légitársaság pilótái emelték fel a hangjukat - utóbbiak közölték, nem hajlandóak Afrikába szállítani a kitoloncolt menedékkérőket.

A belügyminiszter a bekiabálások és a képviselők kivezetése után nem tért vissza az ülésre. Azon a kormányt Slomo Mór-Joszef, a népességnyilvántartó és bevándorlási belügyi osztály vezetője képviselte, a kritikákra azt válaszolta,

senkit sem a halálba, hanem egy biztonságos országba küldünk.

Majd arról beszélt, hogy csak a fiatal, egyedülálló férfiakat telepítik vissza Afrikába, a családokat és gyermekeseket nem. Mór-Jozsef a maradók majdani izraeli státuszáról nem nyilatkozott.

A hatóságok adatai szerint jelenleg mintegy harmincnégyezer afrikai menedékkérő tartózkodik Izraelben. Zömében Eritreából és Szudánból érkeztek, s az egyiptomi határon felhúzott kerítésrendszer kiépítése, 2013 előtt jutottak be illegálisan az országba. Többnyire tel-avivi vendéglőkben és szállodákban végeznek kétkezi munkát.