Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Másfél méterre repült rá egy orosz vadász egy amerikai felderítőgépre

2018.01.30. 07:34 Módosítva: 2018-01-30 07:36:10

Egy orosz vadászgép hétfőn elfogott egy amerikai felderítőgépet a Fekete-tenger felett – írja a Reuters. A Szuhoj Szu-27 egy, a légtérben zajló kommunikációs forgalom megfigyelésére felszerelt ЕР-3E Aries II repülőt közelített meg alig másfél méterre.

Az amerikai külügyminisztérium tiltakozott „a veszélyes manőver” ellen, és felhívta a figyelmet arra, hogy a haditengerészet gépe nem sértette meg az orosz légteret, hanem azzal párhuzamosan haladt. És amint igazított a haladási irányán, és távolodni kezdett az orosz partoktól, a Szuhoj is visszatért a bázisára.

Az eset beleillik abba a tendenciába, hogy az orosz katonai aktivitás fittyet hány a nemzetközi normákra és megállapodásokra.

A Fekete-tenger egyébként állandó színtere az orosz és a NATO-erők közti súrlódásoknak – különösen azóta, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet. Tavaly februárban például orosz gépek többször is rácsapást imitáltak a USS Porter hadihajó ellen. Az észak-atlanti biztonsági szervezet ezért a közelmúltban arról döntött, hogy növeli a térségbe összpontosított katonai erejét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!