Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Másfél méterre repült rá egy orosz vadász egy amerikai felderítőgépre

2018.01.30. 07:34 Módosítva: 2018-01-30 07:36:10

Egy orosz vadászgép hétfőn elfogott egy amerikai felderítőgépet a Fekete-tenger felett – írja a Reuters. A Szuhoj Szu-27 egy, a légtérben zajló kommunikációs forgalom megfigyelésére felszerelt ЕР-3E Aries II repülőt közelített meg alig másfél méterre.

Az amerikai külügyminisztérium tiltakozott „a veszélyes manőver” ellen, és felhívta a figyelmet arra, hogy a haditengerészet gépe nem sértette meg az orosz légteret, hanem azzal párhuzamosan haladt. És amint igazított a haladási irányán, és távolodni kezdett az orosz partoktól, a Szuhoj is visszatért a bázisára.

Az eset beleillik abba a tendenciába, hogy az orosz katonai aktivitás fittyet hány a nemzetközi normákra és megállapodásokra.

A Fekete-tenger egyébként állandó színtere az orosz és a NATO-erők közti súrlódásoknak – különösen azóta, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím-félszigetet. Tavaly februárban például orosz gépek többször is rácsapást imitáltak a USS Porter hadihajó ellen. Az észak-atlanti biztonsági szervezet ezért a közelmúltban arról döntött, hogy növeli a térségbe összpontosított katonai erejét.