Olivér
4 °C
8 °C

Rajtaütésszerűen elfoglalták Ádent, a jemeni kormányt beszorították az elnöki palotába

2018.01.30. 13:04

A dél-jemeni szakadárok kétnapi harc árán keddre elfoglalták egész Ádent, és beszorították a nemzetközileg elismert kormány tagjait az elnöki palotába - írja az MTI nemzetközi hírügynökségekre hivatkozva. Az Arab-félsziget egyik legfontosabb kikötővárosában már az utolsó negyedet is elfoglalták, és teljesen bekerítették az elnöki palotát. A hírek szerint a támadók útját az Egyesült Arab Emírségek légicsapásai egyengették.

Ezek a lázadók ráadásul nem is az iráni támogatással évek óta függetlenségi háborút vívó húszik, akik az ország északnyugati részét ellenőrzésük alatt tartják, hanem a kormány szövetségesei. Az Egyesült Arab Emírségek által támogatott Déli Átmeneti Tanács lázadócsoport tavaly állapodott meg a szaúdi száműzetésben élő Abed Rabbo Manszúr Hádi elnökhöz hű erőkkel a húszik elleni koalícióban, de a megállapodásnak most harckocsikkal és tüzérségi tűzzel vetettek véget. 

A Déli Átmeneti Tanács a hatvanas években létező független Dél-Jemen visszaállításáért fogott fegyvert, és azóta kapott erőre, hogy beállt mögé a szaúdi stratégiai célokkal szakító Egyesült Arab Emírségek.

A jemeni polgárháború hátteréről, az ott tanyát vert radikális szervezetekről itt olvashat, a polgárháború miatti szenvedésekről (köztük a XXI. század legnagyobb kolerajárványáról) pedig itt tájékozódhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?