Menekültügyben megvan az egyetértés az osztrákokkal

Image uploaded from iOS(2)
2018.01.30. 14:08 Módosítva: 2018.01.30. 16:16

Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, a bevándorlók kvóták szerinti elosztása pedig nem működik, erősítette meg közös bécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár. 

Orbán Viktor hivatalosan nem kétoldalú diplomáciai találkozóra érkezett, csupán munkamegbeszélésre. A Bécs felé tartó vonatról hétfőn egy olyan videót posztolt, amelyen azt mondta: Bécsben megállapodást akar kötni a migrációról, Ausztria és Magyarország megvédéséről és egymás megsegítéséről.  

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján kedden délután a következők hangzottak el:

  • Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy meg kell állítani az illegális migrációt. Ezt az álláspontot képviselik az EU új menekültügyi rendszerének reformjánál. Orbán azt mondta: nem lehet csak a menekültügyi rendszerről beszélni, ehhez szorosan hozzátartozik az EU külső határainak védelme. 
  • A bevándorlók kvóták szerinti elosztása nem megoldás. Orbán szerint akik törvénytelenül érkeztek az EU-ba, azok nem maradhatnak itt, törvénytelenségre nem lehet  jogot alapítani. Aki viszont védelemre szorul, az kaphat védelmet. Az illegális bevándorlók beengedése helyett a segítséget kell abba az országba vinni, ahol a baj van. 
  • Meg kell védeni a schengeni határokat. Sebastian Kurz azt mondta: olyan Európában nőtt fel, ahol nincsenek belső határok. Ez azonban csak akkor működőképes, ha a külső határokat keményen védik és közösen lépnek fel ezért. Orbán Viktor azonban nem látja az erős elkötelezettséget az EU "belső területein" a külső határok megvédésében, ott mintha épp fordítva gondolnák ezt. Orbán kijelentette: migránsok rajtunk keresztül nem juthatnak be se Ausztriába, se az EU-ba. Magyarország komolyan veszi a törvényeket, és ezek betartásához kész a legradikálisabb eszközöket is alkalmazni. Ezért építettünk kerítést, még ha bírálták is ezért a magyar kormányt Európában. 
  • Ausztria nem csatlakozik a Visegrádi 4-ekhez. Sebastian Kurz szerint ez a kérdés csak a sajtóban létezik, a valóságban nem. Sem a V4-ek nem akarnak bővülni, se Ausztria nem akar csatlakozni ehhez a szövetséghez, de fontos kapcsolatokat ápolnak. Ausztria fontos hídszerepet tölt be a lözép-európai és a nyugat-európai országok között. 
  • Az ORF az illiberális államról kérdézte Orbánt és Kurzot. A kormányfő azt mondta, korábban azt mondták mifelénk, hogy ha nincsenek liberálisok a kormányban, akkor vége a demokráciának. "Mi nem fogadjuk el, hogy a demokráciát bárki a liberálissal azonosítsa. A  jelző nélküli demokrácia az igazi demokrácia." Sebastian Kurz erről diplomatikusan ennyit mondott: ő liberális és keresztény, örül annak, hogy Ausztriában erős demokráciában élnek, és meggyőződése, hogy a demokrácia a megfelelő államforma minden országnak.   

Orbán Viktor hétfőn este fél 7-kor vonattal érkezett Bécsbe. A találkozóra Rogán Antal és Balog Zoltán kísérte el. A miniszterelnök az éjszakát a bécsi magyar nagykövetségen töltötte. Orbán bécsi fogadása ellen tiltakozott az osztrák szociáldemokrata párt és a Zöldek európai parlamenti frakciója is. A Die Presse azt írta: a magyar miniszterelnök nem akarta kitenni magát kényes kérdéseknek, ezért Bécsben igyekezett elkerülni minden találkozást a sajtóval. Az interjúkérelmeket elutasították, egy hétfőre tervezett sajtóbeszélgetést pedig Kovács Zoltán lemondott. Orbán az osztrák kancellárral folytatott megbeszélése után sem akart a sajtó elé állni, de a nagy médiaérdeklődésre való tekintettel vendéglátója meggyőzte, hogy tegyenek közös nyilatkozatot, írta a Die Presse.  

Kurz és Orbán a munkaebéde után így mégis rendeztek egy sajtóeseményt, amelyen összesen négy kérdést engedtek föltenni a kancellárián tartózkodó ötven újságírónak. Magyar részről a közmédia és az Echo tévé kérdezhetett.

A Greenpeace osztrák aktivistái kedden hordókból állítottak piramist a kancellári hivatal elé, így követelnék a paksi bővítés leállítását. Érdekesség, hogy a paksi bővítést nemcsak a környezetvédő szervezet, hanem az osztrák kormány is ellenzi. Ezen kívül a kancellária oldalában néhány tucat fiatal EU-s zászlókat lengetve várta a magyar miniszterelnök és osztrák kollégájának találkozóját. 

Image uploaded from iOS(3)
Fotó: Huszti István / Index

Orbán Viktor kedden reggel Erhard Busek volt alkancellárral, a Közép-európai és a Duna-menti Intézet vezetőjével kezdte a napját. Ezután roppanós virsli és perecet evett Rogán Antallal a bécsi operaháznál. A DIe Press azt írta: Magyaországon már zajlik a választási kampány, Orbán már a bécsi útján is ehhez készít képeket, a vonatozással például a "hétköznapi polgár vagyok"-imázst közvetíti.  

Orbán d élután meglátogatja Christoph Schönborn bíboros, bécsi érseket, aki 2015-ben, a menekültválság idején azt mondta: "a menekültkrízis óriási alkalom arra, hogy a keresztények megmutassák hívő hozzáállásukat a muzulmánoknak, egyben saját hitüket is megismerjék".

A magyar miniszterelnök kedden délután tárgyal a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével, Heinz-Christian Strache alkancellárral, és a mérsékeltebbnek számító Norbert Hofer FPÖ-s infrastruktúraminiszterrel.

A tervek között szerepel, hogy kedden este a kormányfő még Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral is megbeszélést folytat a Hotel Sacherban.