Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Menekültügyben megvan az egyetértés az osztrákokkal

Image uploaded from iOS(2)
2018.01.30. 14:08 Módosítva: 2018-01-30 16:16:00

Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy az illegális migrációt meg kell állítani, a bevándorlók kvóták szerinti elosztása pedig nem működik, erősítette meg közös bécsi sajtótájékoztatóján Orbán Viktor és Sebastian Kurz osztrák kancellár. 

Orbán Viktor hivatalosan nem kétoldalú diplomáciai találkozóra érkezett, csupán munkamegbeszélésre. A Bécs felé tartó vonatról hétfőn egy olyan videót posztolt, amelyen azt mondta: Bécsben megállapodást akar kötni a migrációról, Ausztria és Magyarország megvédéséről és egymás megsegítéséről.  

A két kormányfő közös sajtótájékoztatóján kedden délután a következők hangzottak el:

  • Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy meg kell állítani az illegális migrációt. Ezt az álláspontot képviselik az EU új menekültügyi rendszerének reformjánál. Orbán azt mondta: nem lehet csak a menekültügyi rendszerről beszélni, ehhez szorosan hozzátartozik az EU külső határainak védelme. 
  • A bevándorlók kvóták szerinti elosztása nem megoldás. Orbán szerint akik törvénytelenül érkeztek az EU-ba, azok nem maradhatnak itt, törvénytelenségre nem lehet  jogot alapítani. Aki viszont védelemre szorul, az kaphat védelmet. Az illegális bevándorlók beengedése helyett a segítséget kell abba az országba vinni, ahol a baj van. 
  • Meg kell védeni a schengeni határokat. Sebastian Kurz azt mondta: olyan Európában nőtt fel, ahol nincsenek belső határok. Ez azonban csak akkor működőképes, ha a külső határokat keményen védik és közösen lépnek fel ezért. Orbán Viktor azonban nem látja az erős elkötelezettséget az EU "belső területein" a külső határok megvédésében, ott mintha épp fordítva gondolnák ezt. Orbán kijelentette: migránsok rajtunk keresztül nem juthatnak be se Ausztriába, se az EU-ba. Magyarország komolyan veszi a törvényeket, és ezek betartásához kész a legradikálisabb eszközöket is alkalmazni. Ezért építettünk kerítést, még ha bírálták is ezért a magyar kormányt Európában. 
  • Ausztria nem csatlakozik a Visegrádi 4-ekhez. Sebastian Kurz szerint ez a kérdés csak a sajtóban létezik, a valóságban nem. Sem a V4-ek nem akarnak bővülni, se Ausztria nem akar csatlakozni ehhez a szövetséghez, de fontos kapcsolatokat ápolnak. Ausztria fontos hídszerepet tölt be a lözép-európai és a nyugat-európai országok között. 
  • Az ORF az illiberális államról kérdézte Orbánt és Kurzot. A kormányfő azt mondta, korábban azt mondták mifelénk, hogy ha nincsenek liberálisok a kormányban, akkor vége a demokráciának. "Mi nem fogadjuk el, hogy a demokráciát bárki a liberálissal azonosítsa. A  jelző nélküli demokrácia az igazi demokrácia." Sebastian Kurz erről diplomatikusan ennyit mondott: ő liberális és keresztény, örül annak, hogy Ausztriában erős demokráciában élnek, és meggyőződése, hogy a demokrácia a megfelelő államforma minden országnak.   

Orbán Viktor hétfőn este fél 7-kor vonattal érkezett Bécsbe. A találkozóra Rogán Antal és Balog Zoltán kísérte el. A miniszterelnök az éjszakát a bécsi magyar nagykövetségen töltötte. Orbán bécsi fogadása ellen tiltakozott az osztrák szociáldemokrata párt és a Zöldek európai parlamenti frakciója is. A Die Presse azt írta: a magyar miniszterelnök nem akarta kitenni magát kényes kérdéseknek, ezért Bécsben igyekezett elkerülni minden találkozást a sajtóval. Az interjúkérelmeket elutasították, egy hétfőre tervezett sajtóbeszélgetést pedig Kovács Zoltán lemondott. Orbán az osztrák kancellárral folytatott megbeszélése után sem akart a sajtó elé állni, de a nagy médiaérdeklődésre való tekintettel vendéglátója meggyőzte, hogy tegyenek közös nyilatkozatot, írta a Die Presse.  

Kurz és Orbán a munkaebéde után így mégis rendeztek egy sajtóeseményt, amelyen összesen négy kérdést engedtek föltenni a kancellárián tartózkodó ötven újságírónak. Magyar részről a közmédia és az Echo tévé kérdezhetett.

A Greenpeace osztrák aktivistái kedden hordókból állítottak piramist a kancellári hivatal elé, így követelnék a paksi bővítés leállítását. Érdekesség, hogy a paksi bővítést nemcsak a környezetvédő szervezet, hanem az osztrák kormány is ellenzi. Ezen kívül a kancellária oldalában néhány tucat fiatal EU-s zászlókat lengetve várta a magyar miniszterelnök és osztrák kollégájának találkozóját. 

Image uploaded from iOS(3)
Fotó: Huszti István / Index

Orbán Viktor kedden reggel Erhard Busek volt alkancellárral, a Közép-európai és a Duna-menti Intézet vezetőjével kezdte a napját. Ezután roppanós virsli és perecet evett Rogán Antallal a bécsi operaháznál. A DIe Press azt írta: Magyaországon már zajlik a választási kampány, Orbán már a bécsi útján is ehhez készít képeket, a vonatozással például a "hétköznapi polgár vagyok"-imázst közvetíti.  

Orbán d élután meglátogatja Christoph Schönborn bíboros, bécsi érseket, aki 2015-ben, a menekültválság idején azt mondta: "a menekültkrízis óriási alkalom arra, hogy a keresztények megmutassák hívő hozzáállásukat a muzulmánoknak, egyben saját hitüket is megismerjék".

A magyar miniszterelnök kedden délután tárgyal a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével, Heinz-Christian Strache alkancellárral, és a mérsékeltebbnek számító Norbert Hofer FPÖ-s infrastruktúraminiszterrel.

A tervek között szerepel, hogy kedden este a kormányfő még Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral is megbeszélést folytat a Hotel Sacherban.