Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az USA terroristává nyilvánította a Hamász vezetőjét

2018.01.31. 18:58 Módosítva: 2018-01-31 19:40:23

Az Egyesült Államok felvette a terroristákat felsoroló listájára a Hamász palesztin mozgalom vezetőjét, Iszmáil Haníjét, jelentette be az amerikai külügyminisztérium. Rex Tillerson külügyminiszter szerint a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet vezetője „veszélyezteti a Közel-Kelet stabilitását" és „aláássa a békefolyamatot" Izraellel.

A Hamász már 1997 óta szerepel a külföldi terrorista szervezeteket tartalmazó amerikai listán. Az amerikai külügyminisztérium szerint Iszmáil Haníjét szoros kapcsolat fűzi a mozgalom katonai szárnyához (az Ezzeddín al-Kasszám Brigádokhoz) és a fegyveres harc híve, beleértve a civilek ellenit is.

Iszmáil Haníje
Iszmáil Haníje
Fotó: Said Khatib / AFP

A Hamász közleményben reagált, és azt írta, a döntéssel nyomást akartak gyakorolni rájuk, de ez kudarcra van ítélve. Hozzátették, a bejelentés nem bátortalanítja el őket, folytatják az ellenállást.

Az Egyesült Államok olyan időszakban vette fel Haníjét a feketelistára, amikor a Gázai övezetet több mint tíz éve uraló Hamász törékeny békét kötött a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett, mérsékelt Fatah mozgalommal. Az Egyesült Államok és a palesztinok kapcsolata az elmúlt hetekben amúgy is feszültté vált, miután az amerikai elnök tavaly decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Donald Trump döntéséről Iszmáil Haníje azt mondta, minden határt átlépett, a palesztin hatóság pedig elutasítja, hogy az amerikaiak közvetítsenek az Izraellel folytatandó tárgyalásokban.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán három csoportot is feketelistára tett: a Harakát al-Szabirín palesztin mozgalmat, amely Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tevékenykedik és iráni támogatást élvez, a Liva at-Taura nevű, 2016-ban Egyiptomban megjelent szervezetet és egy másik egyiptomi csoportot, amelyet 2015-ben hoztak létre, írja az MTI.