Piroska
3 °C
4 °C

Az USA terroristává nyilvánította a Hamász vezetőjét

2018.01.31. 18:58 Módosítva: 2018-01-31 19:40:23

Az Egyesült Államok felvette a terroristákat felsoroló listájára a Hamász palesztin mozgalom vezetőjét, Iszmáil Haníjét, jelentette be az amerikai külügyminisztérium. Rex Tillerson külügyminiszter szerint a Gázai övezetet irányító radikális iszlamista szervezet vezetője „veszélyezteti a Közel-Kelet stabilitását" és „aláássa a békefolyamatot" Izraellel.

A Hamász már 1997 óta szerepel a külföldi terrorista szervezeteket tartalmazó amerikai listán. Az amerikai külügyminisztérium szerint Iszmáil Haníjét szoros kapcsolat fűzi a mozgalom katonai szárnyához (az Ezzeddín al-Kasszám Brigádokhoz) és a fegyveres harc híve, beleértve a civilek ellenit is.

Iszmáil Haníje
Iszmáil Haníje
Fotó: Said Khatib / AFP

A Hamász közleményben reagált, és azt írta, a döntéssel nyomást akartak gyakorolni rájuk, de ez kudarcra van ítélve. Hozzátették, a bejelentés nem bátortalanítja el őket, folytatják az ellenállást.

Az Egyesült Államok olyan időszakban vette fel Haníjét a feketelistára, amikor a Gázai övezetet több mint tíz éve uraló Hamász törékeny békét kötött a Mahmúd Abbász palesztin elnök által vezetett, mérsékelt Fatah mozgalommal. Az Egyesült Államok és a palesztinok kapcsolata az elmúlt hetekben amúgy is feszültté vált, miután az amerikai elnök tavaly decemberben Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosaként. Donald Trump döntéséről Iszmáil Haníje azt mondta, minden határt átlépett, a palesztin hatóság pedig elutasítja, hogy az amerikaiak közvetítsenek az Izraellel folytatandó tárgyalásokban.

Az amerikai külügyminisztérium szerdán három csoportot is feketelistára tett: a Harakát al-Szabirín palesztin mozgalmat, amely Ciszjordániában és a Gázai övezetben is tevékenykedik és iráni támogatást élvez, a Liva at-Taura nevű, 2016-ban Egyiptomban megjelent szervezetet és egy másik egyiptomi csoportot, amelyet 2015-ben hoztak létre, írja az MTI.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!