Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Megvertek egy zsidó kisfiút, felzúdultak a franciák

2018.01.31. 23:31

Két tinédzser megvert egy nyolcéves, kipát viselő kisfiút Párizs egyik elővárosában még hétfőn. Az ügyészség szerint a támadók antiszemita indítékkal teperték a földre és bántalmazták a náluk kisebb gyereket.

A két 15 év körüli fiatal állítólag nem mondott semmi sértőt, illetve nem lopott el semmit a bántalmazott fiútól, aki épp egy különórára tartott hétfőn este, amikor a kukák mögül rárontott a két támadó, írja a BBC.

Minden alkalommal, amikor egy állampolgárt a kora, a megjelenése vagy a vallása miatt támadnak meg, az egész országot támadás

– reagált a hírre Emmanuel Macron államfő a Twitteren hétfőn este.

Edouard Philippe francia miniszterelnök szerdán a nemzetgyűlésben ítélte el a támadást. "A rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben bátran néven kell nevezni a dolgokat. Bátorság kell megnevezni, elismerni, igen azt, hogy az erőszakos és durva antiszemitizmusnak létezik egy új formája, amely egyre nyíltabb módon fejeződik ki hazánkban" – idézi a kormányfőt az MTI.

A miniszterelnök elmondta, hogy a kormány néhány héten belül új programot indít a rasszizmus és antiszemitizmus elleni oktatásról. Philippe arról is beszélt, hogy ezentúl a sértetteknek (a brit modell alapján) lehetőségük lesz minősíteniük az ellenük elkövetett támadás indítékát, így jobban tudják azonosítani az antiszemita támadásokat.

Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország vezetője vérlázítónak nevezte, hogy egy gyereket a vallása miatt bántalmaztak, Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke pedig konkrét intézkedéseket követelt "a radikális iszlám által hirdetett heves antiszemitizmus" ellen.

A kis Jeruzsálemként is emlegetett elővárosban (ahol főleg szefárd zsidók élnek) ebben a hónapban ez már a második ilyen támadás volt: a hónap első felében egy zsidó lányt csapott arcon egy kapucnis. A héten megvert kisfiú elmondta: ugyan több felnőtt is szemtanúja volt a bántalmazásának, senki nem lépett közbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?