Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

A tüntetés után lecsukták Navalnij munkatársait Oroszországban

2018.02.01. 05:44 Módosítva: 2018.02.01. 05:44

Néhány napos elzárásra ítélték  Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus több munkatársát a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólító hétvégi országos tüntetések után, írja az MTI.

Kira Jarmist, a politikus-blogger szóvivőjét és Ruszlan Saveddinovot a rendőrök kedden vették őrizetbe, amikor megérkeztek a moszkvai Seremetyjevo repülőtérre. A két aktivista külföldről tért vissza, ahonnan a Navalnij által meghirdetett vasárnapi oroszországi tüntetések YouTube-közvetítését irányították. Az illetékes moszkvai bíróság Jarmist ötnapi, Saveddinovot pedig nyolcnapi elzárásra ítélte.

Leonyid Volkov, az elnökjelöltségből decemberben végleg kizárt ellenzéki politikus kampányfőnöke közben Twitter-fiókjában arról számolt be, hogy 30 nap elzárásra ítélték Gyenyisz Mihajlovot, Navalnij szentpétervári kampányának koordinátorát.

Vasárnap Oroszország közel 120 városában tüntettek az újraválasztására készülő Vlagyimir Putyin elnök legádázabb ellenfelének tartott Navalnij hívei, és a hatóságok az OVD-Info nevű független polgárjogi csoport szerint országosan legalább 250 tüntetőt vettek őrizetbe.

Navalnijt is őrizetbe vették vasárnap Moszkvában, amikor az általa szervezett egyik "választói sztrájkra" tartott a belvárosi Tverszkaja (volt Gorkij) utcán. Rendőrségi adatok szerint az orosz fővárosban mintegy ezren tüntettek a Navalnij szerint előre elcsalt elnökválasztás ellen. Néhány órával később szabadon bocsátották, de várhatóan ellene is eljárást indítanak.

Aznap a rendőrség a Navalnij vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány moszkvai irodájában is razziázott. A hatóság emberei egy állítólagos bombariadóra hivatkozva hatoltak be az épületbe. Többeket kihallgattak, hat embert őrizetbe vettek, számítógépeket foglaltak le és bezáratták az épületben működő tévéstúdiót.

Oroszországban március 18-án tartják meg az elnökválasztást, a politikai erőpróba egyértelmű favoritja a közvélemény-kutatások szerint Vlagyimir Putyin.

Az orosz központi választási bizottság december végén megtagadta a 41 éves Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését. A hatóságok arra hivatkoztak, hogy két gazdasági bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Válaszul Navalnij a választás elleni "sztrájkra" szólított fel. Egy alacsony részvételi arány kudarcot jelentene Putyin elnök számára, aki nagy arányú választó támogatással szeretné elnyerni következő államfői mandátumát.