Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

140 álláshirdetésre 107 ezer nő jelentkezett Szaúd-Arábiában

2018.02.02. 00:34

107 000 jelentkezés futott be 140 álláshirdetésre, amit a szaúd-arábiai kormány hirdetett meg.

Az összes jelentkező nő volt.

A helyi média jelentése szerint január 18-án hirdették meg az útlevélkezelői állásokat. A 25-35 év közötti jelentkezőktől középiskolai végzettséget vártak. Kimondottan női munkavállalókat kerestek, akik a határokon teljesítettek volna szolgálatot.

A túljelentkezés annyira meglepte a hatóságokat, hogy kénytelenek voltak visszavonni a hirdetéseket. Hogy a nők minden munkalehetőség után kapnak, az teljesen érthető: Szaúd-Arábiában a nők 33 százaléka munkanélküli. A nemi szegregáció régóta akadálya volt a nők munkavállalásának, de az elmúlt években enyhültek az erre vonatkozó szabályok.

A túljelentkezés egy újabb jele lehet annak a társadalmi átalakulásnak, ami mostanában bontakozik ki az országban. A szaúdi királyi család koronahercege, Mohammed bin Szalmán új lehetőségeket keres, hogy az olajkitermelésre épülő országot egy új irányba fordítsa, ami kisebb mértékben támaszkodna az iszlámra.

A változásnak más jelei is vannak. Szeptemberben a királyság rendeletben engedélyezte, hogy a nők is kaphassanak jogosítványt, illetve nők és lányok is részt vehessenek sporteseményeken.

(NBC News | Arab News)