Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A CNN utánajárt, hogyan szerez pénzt Észak-Korea a rakétáira

2018.02.05. 11:33

Első látásra semmi feltűnő nincs azon a két rozsdás halászhajón, Susan 1-en és Susan 2-n, amely Mozambikban, Maputo város kikötőjében horgonyoz. Senki nem gondolná, hogy a két bárka hozzásegít egy távoli diktatúrát ahhoz, hogy rettegésben tartsa a világot.

Észak-Korea csaknem 200 millió dolláros bevételhez jutott 2017 januárja és szeptemberje között szén és más termékek exportjából, megszegve ezzel az ENSZ szankcióit, áll egy még publikálatlan ENSZ-jelentésben. Szállítottak hamis papírokkal többek között Kínába, Oroszországba, Malajziába, de még Dél-Koreába is. Emellett fegyvereket adtak el Mianmarnak és Szíriának.

A CNN most az afrikai ország kikötőjében járva tette érthetőbbé azt, milyen módszerekkel és kiktől próbál meg pénzhez jutni a világ egyik legkeményebb diktatúrája.

Mozambikban a halászat dollármilliókat jelentő üzlet. Ebbe kapcsolódtak be a diktatúra emberei, hogy onnan 12 ezer kilométerre küldjék haza pénzt. Az amerikai stáb felkapaszkodott a hajókra, és csupa észak-koreaiból álló legénységgel találkozott, akik nem voltak hajlandók beszélni az újságírókkal. De ez még nyilván kevés lenne egy rakétaprogram finanszírozásához. 

Kell hozzá a fegyverbiznisz is.

A CNN-nek két mozambiki katonai forrás azt állította, hogy az észak-koreaiak helyi elit egységeket képeznek ki egy maputói bázison legalább két éve. Emellett fegyvereket is szállítanak az afrikai országba, radarrendszereket, rakétákat telepítenek, tankokat újítanak fel nekik, hogy a kormány fel tudja venni a harcot az északi részen élő lázadókkal. Ez az ENSZ szerint minimum hatmillió dolláros üzlet, és egy Haegeumgang nevű fedőcégen keresztül történik minden. A CNN megtalálta a székhelyüket, ami ma már üres, de a helyiek azt mondták, valóban ázsiaiak laktak és dolgoztak az épületben.

A CNN-nek nyilatkozó mozambiki külügyminisztériumi felelős nem válaszolt arra a kérdésre, hogy az ország betartja-e a nemzetközi szankciókat. Rövid szünet és bizonytalankodás után azt mondta, nincs minden információ birtokában, hogy erre feleljen. Azt is mondta, hogy vannak még észak-koreaiak az országban, de ők csak társadalmi és technológiai kérdésekben segítenek, ami nem ellentétes a szankciókkal.

Az ENSZ és az Egyesült Államok 11 afrikai ország ügyében vizsgálja a kapcsolatokat Phenjannal. Soknak közülük, így Mozambiknak is még régről ered a kapcsolata a diktatúrával, Phenjantól kapták például 2011-ben az államalapító Samora Machel bronzszobrát, ami a fővárosban van kihelyezve. És csak pár mérföldet kell sétálni vagy autózni, hogy a Kim Ir Szen sugárútra érkezzen az ember. 

Mozambik nem keveset kockáztat a phenjani együttműködéssel, csak 2016-ban dollármilliárdokat kapott segélyként Amerikától. 

A Susan 1 korábban észak-koreai zászló alatt hajózott. Most már hivatalosan namíbiai hajó. Annak ellenére is, hogy továbbra is észak-koreai halászok dolgoznak rajta.