Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Úgy tűnik, büntethető lesz Lengyelország szerepét emlegetni a holokausztban

2018.02.06. 14:34 Módosítva: 2018-02-06 14:42:24

Andrzej Duda lengyel elnök kedden bejelentette, hogy alá fogja írni a Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt módosító jogszabályt, egyúttal azonban utólagos normakontrollt kér az alkotmánybíróságtól – írja az MTI.

A törvény értelmében az IPN ügyészei büntetőjogi eljárásokat indíthatnak azok ellen, akik

a lengyel nemzetet és a lengyel államot nyilvánosan és a tényeknek ellentmondva a náci német Harmadik Birodalom bűntetteiben való bűnrészességgel vádolják, vagy kirívóan csökkentik e tettek valódi elkövetőinek felelősségét.

Az ilyen tetteket a törvény értelmében pénzbírsággal vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák, ráadásul az új szabályozás egyaránt vonatkozik lengyel és külföldi állampolgárokra, függetlenül attól, hogy a tett elkövetésének helyszínén mik az érvényes előírások. Nem számít bűncselekménynek viszont, ha ezt művészeti vagy tudományos tevékenység keretében követik el.

Varsó a jogszabállyal a „lengyel haláltáborok" vagy ahhoz hasonló kifejezések alkalmazását akarja megakadályozni, Duda pedig ezzel kapcsolatban hasonló hangot ütött meg, mint a miniszterelnök, azt mondta, Lengyelországnak szüksége van arra, hogy megvédhesse jó hírnevét. Emellett kitért arra is, hogy elejét kell venni azoknak az állításoknak, melyek szerint a lengyelek intézményesen részt vettek a holokausztban, ugyanis a lengyel földalatti állam éppen a zsidók mentését szervezte.

Azt ugyanakkor kiemelte, hogy a törvény miatt a túlélők közül senkinek sem szabad attól tartania, hogy büntetőjogi eljárás fenyegeti Lengyelországban, ha tanúvallomást tesz, éppen ezért kért utólagos normakontrollt az ügyben, hogy kiderüljön, korlátozza-e a rendelkezés a szólásszabadságot.

A törvény egyébként minimum véleményes, élesen bírálta Izrael és Ukrajna is, valamint az Egyesült Államok is aggodalmának adott hangot. Az ügy hátteréről, illetve hibáiról pénteken írtunk bővebben, ezt a cikkünket itt olvashatják el.