Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Elfogták a Beatles két tagját Szíriában

2018.02.08. 21:51

Két brit állampolgárságú terroristát fogtak el Szíriában a kurdok. Az Iszlám Állam két brit katonája korábban brutális kínzásokat és kivégzéseket követtek el – írja a Guardian a New York Times cikke nyomán.

Alexanda Kotey és El Shafee Elsheikh egy Beatles becenevű négyesnek volt a tagja, akiket a brit akcentusuk miatt hívtak így, de két társukat már korábban ártalmatlanították. A csoport körülbelül két tucat túsz megöléséért tehető felelőssé.

A csoport vezetője az a Mohammed Emwazi volt, akit a világ inkább a Dzsihád John becenéven ismert, és különösen kegyetlen kivégzéseiről volt hírhedt, például James Foley amerikai újságíró 2014-es lefejezéséről. Emwazival még 2015-ben végzett egy légi támadás. A negyedik tagot, Aine Davist tavaly ítélték el Törökországban.

A 34 éves Kotey Londonban nőtt fel, és csak később tért át azz iszlámra. Elsheikh családja a kilencvenes években menekült a Nagy-Britanniába Szudánból. Mindkettőjüket a  kurd vezetésű, az Egyesült Államok által támogatott ernyőszervezet, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fogta el. Az SDF átadta őket az amerikaiaknak, mert gyanították, hogy külföldiek. Később sikerült is az ujjlenyomatuk és más tulajdonságaik alapján azonosítani őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!