Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki-be jár a börtönbe egy életfogytiglanira ítélt görög terrorista

2018.02.09. 12:22

Hazai és nemzetközi bírálatok kereszttüzébe kerültek a görög hatóságok, miután pénteken négy hónapon belül immár másodjára 48 órára elhagyhatta a börtönt egy görög szélsőbaloldali terrorszervezet életfogytiglani börtönbüntetését töltő vezetője, írja az MTI.

Az 59 éves Dimitrisz Kufontinasz, a November 17. nevű szervezet hadműveleti főnöke 23 politikai gyilkosságban vett részt 1975 és 2000 között. Áldozatai között öt amerikai, két török és egy brit állampolgár is volt.

Az eltávozási engedélyt a görög jobboldal és a brit, illetve az amerikai diplomácia is bírálta.

Borzasztóan elkeserítő a börtönből távozni látni egy olyan terroristát, aki a legcsekélyebb jelét sem mutatta a megbánásnak, ez sérti az áldozatok emlékét és családjaik érzéseit

- írta Kate Smith görögországi brit nagykövet a Twitteren.

Geoffrey Pyatt amerikai nagykövet a washingtoni külügyminisztérium közleményét tette ki a Twitterre, amelyben a külügyi tárca elítélte az eltávozási engedély megadását, és aggodalmának adott hangot.

Ezzel szemben Kufontinasz ügyvédje, Joanna Kurtovic azt hangsúlyozta, hogy minden elítélt jogait tiszteletben kell tartani.

A matematikus és méhész Kufontinasz 2002 szeptemberében adta fel magát; két hónappal azután, hogy társai többségét letartóztatták. 1973. november 17-én athéni diákok zendülést robbantottak ki a görög katonai junta ellen, innen ered a November 17. mozgalom neve. A szélsőbaloldali csoport első jelentős akciója a CIA görögországi vezetője, Richard Welch meggyilkolása volt 1975-ben. Utolsó áldozatuk Stephen Saunders brit katonai attasé volt 2000-ben.