Áll a bál a Trump-kampánycsapat megfigyelése körül

000 ZA60X
2018.02.10. 10:35

Újabb epizóddal folytatódik a bő egy hete kezdődött hírszerzési botrány az Egyesült Államokban.

A történet lényege eddig röviden:

  • Az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus tagjai készítettek egy feljegyzést arról, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a 2016-os választási kampány alatt hogyan figyelte meg Donald Trump kampánycsapatát, hogy feltárja a feltételezett kapcsolatukat Oroszországgal.
  • Ezt aztán a bizottság demokrata tagjai és az FBI vezetője is bírálta, pontatlannak és félrevezetőnek nevezték. A demokraták szerint a feljegyzés célja valójában az, hogy hiteltelenítse a már az elnökhöz is veszélyesen közel járó Robert Mueller különleges ügyész munkáját. Mueller és csapata vizsgálja Oroszország feltételezett beavatkozási szándékát az amerikai választásokba, a nyomozás már Trump több korábbi fontos munkatársát elérte, és magának az elnöknek is egyre kellemetlenebbé válik.
  • Ezt a vitatott republikánus feljegyzést aztán Trump a kritikák ellenére nyilvánosságra hozta.
Kapcsolódó

Robbant a bomba, bukhat a Trump elleni FBI-vizsgálat

Nyilvánosságra került egy eddig titkos feljegyzés, ami rossz fényt vet a magyar kormánytagokkal is találkozó Trump-tanácsadó után szaglászó FBI-ra.

A mostani fejlemény, hogy a hírszerzési bizottság demokrata párti tagjai is készítettek egy feljegyzést, de

ennek a nyilvánosságra hozását Trump megtagadta.

Lehallgatás és ellehetetlenítés

Az egy héttel ezelőtt készült republikánus párti feljegyzés eddig titkosított információkat tartalmaz az FBI feltételezett túlkapásairól. Azt állítja, hogy az FBI – hatáskörét túllépve – a 2016-os elnökválasztási kampány idején, majd ezt követően is jogtalanul lehallgatta Trump kampánycsapatát, és Trumppal szembeni elfogult nyomozást folytatott az elnökválasztási folyamatba történt vélt orosz beavatkozás ügyében – írja az MTI.

Az igazságügyi minisztérium, az FBI és demokrata párti politikusok hevesen ellenezték, hogy az elnök feloldja a dokumentum titkosságát, arra hivatkozva, hogy a feljegyzés lényeges adatokat nem tartalmaz, félrevezeti az amerikai közvéleményt, és veszélybe sodorja az amerikai nemzet biztonságát is, célja pedig az igazságügyi tárca miniszterhelyettesének, Rod Rosensteinnak a lejáratása és végső soron az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatokat folytató különleges bizottság vezetőjének, Robert Muellernek az ellehetetlenítése.

Mivel Jeff Sessions igazságügyi miniszter kivonta magát az oroszországi beavatkozás vizsgálatából, Rosensteinnek állna hatalmában kirúgni Muellert, ő viszont erre nem hajlandó, így Mueller esetleges eltávolításához Rosenstein elmozdításán keresztül vezetne az út – szól a demokrata érvelés. A hírszerzési bizottság republikánus politikusai viszont azzal érveltek, hogy feltáró munkájuk során komoly mulasztásokra bukkantak, amelyekről tájékoztatni kell a közvéleményt.

Nemzetbiztonság és kettős mérce

A bizottság demokrata tagjai most ellentámadásba lendültek: készítettek egy 10 oldalas feljegyzést, amelyben cáfolni akarják a republikánus dokumentumot, és amely arról szól a bizottság legmagasabb rangú demokrata tagja, Adam Schiff szerint, hogy az FBI szabályosan figyelte meg Carter Page-et, Trump kampánytanácsadóját, mert engedélyt kért hozzá az illetékes különleges bíróságtól, és a feljegyzésük olyan tényeket tartalmaz, amelyeket a közvéleménynek ismernie kell.

A Fehér Ház azonban közölte a hírszerzési bizottsággal, hogy az elnöknek nem áll módjában feloldani az új feljegyzés titkosságát, mert az igazságügyi minisztérium szerint az

számos titkos és különösen kényes részt tartalmaz, veszélybe sodorhatja a nemzetbiztonságot és a rendfenntartás rendszerét.

Ezért arra kérte a bizottságot, hogy dolgozza át a dokumentumot a minisztérium segítségével. A Fehér Ház nyilvánosságra hozta az FBI igazgatójának levelét is ezzel kapcsolatban, és eszerint neki is hasonló aggályai vannak. A elnök azonban hajlik arra, hogy nyilvánosságra hozassa a feljegyzést, ha a szükséges felülvizsgálat megtörténik – tette hozzá a Fehér Ház közleménye. Adam Schiff közölte, hogy eleget tesznek a kérésnek.

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője minderre reagálva kijelentette:

megdöbbentő, hogy az elnök mennyire kettős mércét alkalmaz, amikor az átláthatóságról van szó.

(Borítókép: Mandel Ngan / AFP)  • Hírek
  • Személyi kölcsön