Laura, Alida
18 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Izrael megint bombázott Szíriában, egy gépük lezuhant

2018-02-10T091141Z 257757488 RC1A4274D010 RTRMADP 3 MIDEAST-CRIS
2018.02.10. 11:05

Izrael tizenkét légicsapást hajtott végre szombaton Szíriában szíriai és iráni katonai célpontok ellen, miután hajnalban egy iráni drón behatolt Izrael területére, és lelőtte egy izraeli harci helikopter – írja az MTI izraeli médiajelentések nyomán.

Az izraeli vezetés szombaton válságtanácskozást tart a hadsereg főhadiszállásán a további lépésekről – jelentette a helyi Tízes tévécsatorna. Avigdor Liberman védelmi miniszter és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök már ott van, Benjámin Netanjahu miniszterelnök pedig oda tart a szombati munkaszünetet megsértve, amit Izraelben csak rendkívüli esetekben szoktak megtenni a politikai vezetők.

Arab hírforrások szerint az izraeli légierő a csapásait libanoni légtérből hajtotta végre. Libanon később hivatalosan tiltakozott az ellen, hogy Izrael az ország légterét használja, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordulnak. A libanoni külügyminisztérium közleménye szerint Izrael agressziója veszélyezteti a térség stabilitását.

Az akcióban egy izraeli F-16-os harci repülőgép megsérült. A gép izraeli területen lezuhant, de a pilóták időben katapultáltak. Az izraeli tévéadó értesülései szerint a két pilótát a haifai Rambam kórházba szállították, egyikük súlyos, a másik könnyebb sérülést szenvedett.

Az izraeli légierő először azt az iráni katonai bázist támadta szíriai területen, ahonnan a valószínűleg kémfeladatokat ellátó pilóta nélküli repülőt útnak indították. Később többek között Damaszkusz környékén hajtottak végre légicsapásokat. Irán tagadja, hogy övék lett volna a drón, szerintük a szíriai hadsereg önvédelméről volt csak szó. A szíriai hadsereg szerint pedig nem igaz, hogy a drón megsértette volna az izraeli légteret.

Izraeli-iráni csatatérré vált Szíria

Izraelnek nem áll szándékában a helyzet eszkalálása

– jelentették ki a hadsereg illetékesei, és a történtek ellenére nem rendeltek el fokozott készültséget.

Izrael északkeleti részében előbb hajnalban, majd délelőtt is megszólaltak a légvédelmi szirénák. A haifai városháza bejelentette, hogy a városban előkészítik és szükség esetén megnyitják az óvóhelyeket. Az országrészbe később visszatért az élet a rendes kerékvágásba: a tévében mutatták, amint a Hermon-hegységnél, az izraeli síparadicsom bejáratánál több százan állnak sorba, hogy az ország hóval borított egyetlen hegyén töltsék el a szombati pihenőnapot.

Ahogy azt egy izraeli szakértő az Indexen is részletesen kifejtette, Izrael korábban bejelentette, nem tűri el, hogy Irán szíriai területen katonai bázisokat létesítsen, vagy korszerű fegyvereket szállítson a Hezbollah libanoni síita szélsőséges mozgalomnak, ami támogatja a damaszkuszi vezetést a felkelők elleni harcban.

Az izraeli légierő legutóbb néhány napja lőtt rakétákkal egy kutatóintézetet Damaszkusz környékén. Egyes hírek szerint a kutatóintézet környékén a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyverraktárai vannak. 

(Borítókép: Izraeli biztonsági erők vizsgálják az F-16-os repülőgép maradványait az izraeli Harduf falu közelében, 2018. február 10-én.  Ronen Zvulun /  Reuters)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!