Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pedofilhálózattal is kapcsolatba kerülhettek az Oxfam önkéntesei

2018.02.12. 17:19

Lemondott az Oxfam igazgatóhelyettese, miután felmerült, hogy egy vezető beosztású ember és beosztottjai szexmunkásoknál szórták a segélyszervezet pénzét Csádban, majd később Haitin - írja a Guardian.

Penny Lawrence azzal indokolta döntését, hogy ezeket a problémákat észre kellett volna vennie, ezért a felelősség is az övé. Ráadásul az érintett személyek viselkedéséről már akkor beszélték szűkebb körökben, amikor átkerültek Csádból Haitibe. 

A botrány akkor robbant ki a nyilvánosság előtt, amikor Haiti követelte, hogy tegye nyilvánossá az Oxfam, hogy melyik önkéntesük fizetett szexért a 2010-es földrengést követő időszakban. Az ország vezetősége perrel is fenyegette a segélyszervezetet, mivel a kötelékébe tartozó emberek feltehetőleg gyerekprostituáltakkal is létesítettek kapcsolatot, így félő, hogy egy egész pedofil-hálózatot is találnak az ügy mögött. 

Haiti angol nagykövete, Bocchit Edmond szerint mindenkit sokkolt, hogy az Oxfam hagyta, hogy az érintettek kijussanak az országból anélkül, hogy a hatóságoknak jelentették volna a történteket, főleg a kiskorúak lehetséges érintettségének tudatában. 

Az Oxfam igazgatója Mark Goldring azt mondta, hogy ők azért nem jelentették a hatóságoknak az esetet, mert attól féltek, hogy a szexmunkásokat tennék ki veszélynek. Ezen kívül helyi jogászok azt mondták, hogy a földrengés után még mindig tartó kaotikus állapotok között, kicsit az esélye annak, hogy bármi történni fog az ügyben. 

Szakemberek szerint azonban ez még csak a jéghegy csúcsa, és a szektorban dolgozók között ismeretes, hogy a munkások gyakran élnek vissza kiszolgáltatott emberekkel azokban az országokban, ahol eredetileg segíteniük kellene. A kiszivárgott dokumentumokból többek között az is kiderült, hogy egyes önkénteseket kollégáik is jelentették zaklatás miatt, illetve 2016-17 között 87 esetben rendeltek el vizsgálatot. 

Az Oxfam szóvivője azt mondta, hogy a folyamatban lévő nyomozás miatt nem adhat bővebb tájékoztatást, viszont egy rendszerszintű problémával van dolga a szektornak, és ezért a megoldást is közösen kell keresnie a segélyszervezeteknek, hogy kiszűrhessék a káros embereket. Ők már kidolgoztak egy tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan tudják a jövőben jobban szűrni a náluk dolgozó embereket, valamint egy biztonságosabb rendszert, hogy kollégáik időben jelenthessék ezeket az eseteket. Elmondása szerint ha ezeknek az információknak a birtokában lettek volna, amiket a botrány kirobbanása után tudtak meg, időben cselekedtek volna. 

Frissítés: Lawrence hétfői lemondása nyomán Penny Mordaunt, a  brit nemzetközi fejlesztési miniszter bekérette az Oxfam vezetőségét. Mordaunt korábban az állami támogatások megvonásával fenyegette a szervezetet, ha nem tisztázza a vádakat. Az Oxfam az előző pénzügyi évben 32 millió font támogatásban részesült a tárcától, ami bevételeinek 8 százalékát adja.

Mordaunt hangsúlyozta, hogy a segélyszervezet teljes és őszinte bocsánatkérését tolmácsolta a történtek miatt. Ugyanakkor rámutatott: az Oxfamnak most vissza kell szereznie a bizalmat, és erkölcsi vezető szerepet kell betöltenie a botrrány feldolgozásában, aminek része, hogy az emberek felelősséget vállalnak tetteikért.

Az Európai Bizottság szintén belengette, hogy megvonja a pénzügyi támogatást a segélyszervezettől. A brüsszeli hatóság 1,7 millió euróval támogatta az Oxfam tevékenységét Haitin. Az EB egyik szóvivője szerint amennyiben egy partnerszervezet nem tesz eleget az unió magas erkölcsi követelményeinek, úgy készek a támogatást beszüntetni.