Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Három hadászati cég többet költ kutatásra, mint az európai országok nagy része

2018.02.14. 19:12

Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) szerdán közzétett egy jelentést, amiben felhívja a figyelmet arra, hogy Európában néhány hadiipari óriáscég többet fordít kutatás és fejlesztésre, mint az európai NATO-országok jelentős része, írta az MTI. Ez a jövőben fokozódó problémát jelenthet, ahogy csökken az Egyesült Államok és szövetségeseinek előnye Kínával szemben.

A jelentésben az is szerepel, hogy Európában a leggyorsabb a védelmi kiadások reálértéken számolt növekedésének üteme a világon, de ebből az összegből nem szánnak eleget kutatásra és fejlesztésre. Megjegyezték, hogy a védelmi kiadások szerkezetét is sok helyen érdemes lenne megváltoztatni. Példának Belgiumot és Portugáliát hozták fel, ahol a teljes védelmi költségvetés, több mint egyharmadát a katonai nyugdíjakra fordították.

Mindeközben három globális hadiipari óriáscég, a BAE, a Boeing és a Lockheed Martin egyenként többet költ kutatásra és fejlesztésre, mint Nagy-Britannia és Franciaország kivételével az összes többi európai ország.

Azzal, hogy Kína 2020-ra hadrendbe állíthatja legújabb,  Csengtu (Chengdu) J-20 harci repülőit, amik lopakodó technológiával készültek, elolvadhat az Egyesült Államoknak, illetve szövetségeseinek előnye a lopakodó harci repülőgépek terén. AzIISS szerint ezért is lesz a jövőben kiemelten fontos a kutatás és a fejlesztés a hadiiparban. Azt is megjegyzik a jelentésben, hogy  Kínában 2000 óta több tengeralattjáró, romboló, fregatt és korvett készült, mint Japánban, Dél-Koreában és Indiában együtt.