Ödön
2 °C
11 °C

Tizenheten meghaltak egy floridai iskolai lövöldözésben

GettyImages-918330684
2018.02.14. 21:32 Módosítva: 2018-02-15 09:03:57

Tizenheten meghaltak és sokan megsérültek a Florida államban található Parkland egyik középiskolájában, ahol az intézmény egyik korábbi diákja, a 19 éves Nicolas Cruz lövöldözni kezdett

A beszámolók szerint a támadó először megnyomta a tűzjelzőt a Marjory Stoneman Douglas iskolában, megvárta, míg a diákok kijönnek a folyosóra az osztálytermekből, ezután kezdett el lövöldözni. Robert Runcie, tankerületi igazgató azt nyilatkozta, hogy voltak ugyan az iskola területén rendőrök, de nem sikerült időben megfékezniük a támadót. 

Az áldozatok között diákok és felnőttek is vannak. A biztonsági erők tizenkét ember holttestét találták meg az iskolában. Ketten az iskola épülete előtt haltak meg, egy ember az utcán, ketten pedig a kórházban. Legalább 14 sebesült van, hárman közülük kritikus állapotban.  

A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre. Az iskolát az első lövések után azonnal lezárták. Sok mentő és tűzoltó is érkezett, és a diákok aggódó szülei is összegyűltek.

A rendőröknek  körülbelül egy órával a lövések után sikerült elfogniuk az elkövetőt a lakásában. A fiatal nem tanúsított ellenállást. Kórházba szállították. 

A közösségi médiában látni lehetett olyan bejegyzéseket, amiket a lezárt iskolában lévő diákok készítettek. Az alább látható videót az egyik diák készítette, hallani lehet benne a lövéseket a folyosóról vagy egy másik teremből.

Figyelem, felkavaró felvétel:

Az iskolába több mint 3200 diák jár. Nem tudni, hogy pontosan mennyien voltak bent a lövöldözés idején. Hannah Siren, az iskola egyik 14 éves tanulója a Sun-Sentinelnek azt nyilatkozta, hogy neki épp matekórája volt, mikor elkezdődött a lövöldözés. „A szomszédos teremben lévőknek nem sikerült bezárni az ajtót, így őket mind lelőhették” – mondta a diák.

A 16 éves Gabriella Figuera azt mondta: egészen a közelében hallotta a lövéseket. Hangosbeszélőn közben azt mondták be, hogy mindenki menjen vissza az osztálytermekbe. Mindenki pánikban volt. A lány vissza akart menni a termébe, de azt közben a tanár már belülről bezárta. Tovább futott a folyosón, és egy másik terem ajtaján dörömbölt, ahová beengedték. A lány bebújt egy szekrénybe, és telefonján írt az anyjának, hogy biztonságban van. 

A tettesnél nagy mennyiségű lőszer volt. Egy AR-15-ös félautomata fegyvert vagy annak utángyártott változatát használta, amelyet legálisan vásárolt. A diák megfelelt a fegyvervásárlás előtt szükséges biztonsági teszten. Ilyen fegyvert használtak a 59 halálos áldozatot követelő tavaly októberi, Las Vegas-i mészárlásnál is. A fiúnál gázmaszkot és füstgránátokat is találtak.

Philipp Mudd terrorszakértő a CNN adásában a kamerák előtt sírta el magát az esetet kommentálva. Scott Israel, a helyileg illetékes – Broward megyei – seriff közölte, hogy a volt diákot magaviselete miatt kicsapták a parklandi iskolából, ám hogy pusztán ez volt-e az indítéka, azt még nem tudni. A 19 éves diák egyedül élt. Örökbefogadott gyermek volt, nevelőanyja tavaly novemberben halt meg.  

Az iskola egyik tanára azt nyilatkozta, hogy Cruzzal voltak gondok, míg az iskolába járt. Később figyelmeztették a tanárokat is, hogy a férfi erőszakos és a fenyegetései miatt megtiltották neki, hogy az iskola területére hátizsákkal beléphessen.

Diáktársai tudták róla, hogy problémás gyerek, akinek voltak fegyverei.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben azt írta, hogy imádkozik a szörnyű floridai lövöldözés áldozataiért. Egyetlen gyereknek vagy tanárnak sem kellene veszélyben éreznie magát egy amerikai iskolában. 

Az Egyesült Államokban ez volt az idén a 18. iskolai lövöldözés.

Egy tavalyi elemzés alapján Parkland volt Florida legbiztonságosabb városa, mert a 31 ezres lakosságra, csak 7 erőszakos bűncselekmény jutott.

(Borítókép: Légifelvétel a Marjory Stoneman Douglas középiskoláról – fotó: Joe Raedle / Getty Images Hungary)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?