Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Szijjártó Péter újranyitja a magyar nagykövetséget Angolában

2018.02.14. 14:17 Módosítva: 2018.02.14. 14:38

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újranyitja a magyar nagykövetséget Angolában szerdán. Az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy Magyarország több figyelmet fordít majd az együttműködésre Angolával, aminek egyrészt gazdasági, másrészt biztonsági oka van.

Szijjártó Péter szerint a migráció megállítható, ezt Angola is bebizonyította, ahol elképesztő erőfeszítéseket tesznek a határok védelmére a szomszédos országokból érkező jelentős migrációs nyomással szemben. "Európának meg kellene becsülnie azokat az afrikai országokat, amik sem kibocsátói a migrációnak, sem tranzitútvonalként nem szolgálnak" - mondta.

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország felújítja a biztonsági együttműködését Angolával. Korábban a helyi haderő több tisztje és tiszthelyettese vett részt Magyarországon különböző képzési programokban, és most újraindítják ezt az együttműködést. Magyarország 20-ról 50-re emeli az angolai hallgatóknak biztosított ösztöndíjak számát.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy 2017-ben egy év alatt több mint húszszorosára nőtt a kétoldalú kereskedelmi forgalom, így már meghaladja a 80 millió dollárt. Két területen nyílik komoly perspektíva az együttműködésre: az energiaellátásban és a vízgazdálkodásban - mutatott rá.

Angola szeretné elérni, hogy 2020-ra a lakosság 50 százalékának legyen lehetősége hozzájutni a villamos energiához, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak arról, hogy két nagy multinacionális vállalat Magyarországon gyártott turbináit és generátorait vásárolják meg ehhez százmillió dolláros nagyságrendben. Ehhez az Eximbank 172 millió dolláros hitelkeretet nyitott - tette hozzá Szijjártó.

Angolában csak a lakosság 49 százaléka fér hozzá megfelelő ivóvíz-szolgáltatáshoz, ezért most az ország 43 járási székhely vízellátását kívánja magyar vállalatokra bízni. Az Eximbank ehhez is biztosítani tudja a megfelelő hitelkeretet.

Szijjártó szerint Angola vált az afrikai kontinens első számú kőolaj- és harmadik számú gyémántkitermelőjévé.