Auguszta
-7 °C
0 °C

Hiába vizsgálták, nem tudják, mi okozta az amerikai diplomaták rejtélyes betegségét Kubában

2018.02.15. 06:23 Módosítva: 2018-02-15 06:34:18

Nem sikerült kideríteni, mi okozta a Kubában rejtélyesen megbetegedett amerikai diplomaták egészségkárosodását, áll az Amerikai Orvosi Szövetség (AMA) szerdán este nyilvánosságra hozott jelentésében.

Ez az első közzétett részletes orvosi diagnózis az ügyben, ami felsorolja a betegségek eddig is ismert tüneteit:

  • egyensúlyvesztés
  • fejfájás
  • látás-, és hallászavarok
  • idegrendszeri károsodás
  • a páciensek agyában bekövetkezett elváltozások.

Az orvosok azonban nem tudják megmagyarázni, mi okozta ezeket, írja az MTI. Christopher Muth, az AMA lapjának főszerkesztője vezércikkében azt írja: a végső következtetések levonásához újabb vizsgálatokra van szükség. A Kubában megbetegedett amerikai diplomatáknál tapasztalt tünetek közül jó néhány különféle neurológiai betegségeknél szokott előfordulni.

2016 óta legalább 21 amerikai diplomata vagy családtagja betegedett meg Havannában. Eleinte úgynevezett akusztikus támadásra gyanakodtak, mert valamennyien különös hangokat hallottak, mielőtt megbetegedtek. Később kiderült, hogy a diplomaták - akik azonnal hazatértek az Egyesült Államokba - agykárosodást is szenvedtek.

Washington Havannát okolta, mondván, hogy Kubának garantálnia kell a területén dolgozó külföldi diplomaták sérthetetlenségét, és válaszul minimálisra csökkentette havannai nagykövetsége létszámát. Egyúttal kiutasított az Egyesült Államokból 15 kubai diplomatát.

Az amerikai kormány tagjai kerülték, hogy Kubát vádolják meg a megbetegedések előidézésével. Idén januárban az amerikai kormány vizsgálóbizottságot is felállított a rejtélyes megbetegedések kivizsgálására. Az orvosi vizsgálatok megállapításait személyi jogokra és orvosi titoktartásra hivatkozva eddig nem hozták nyilvánosságra, a szerdán közölt összeállításból azonban az derült ki, hogy maguk az orvosok sem tudják, mivel állnak szemben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!