Öt év börtönre ítélték a volt RMDSZ-es államtitkárt Romániában

2018.02.15. 11:12 Módosítva: 2018.02.15. 11:14

A bukaresti táblabíróság túlértékelt kártérítések ügyében öt év letöltendő szabadságvesztést szabott ki  Markó Attila volt romániai kisebbségügyi államtitkárra, az RMDSZ egykori politikusára. Markó Attila a Facebookon azt írta: ezt az ítéletet nem a bíróságon, hanem valahol máshol fogalmazták meg ellene, a kártérítésekhez ugyanis semmi köze nem volt, szerinte

sehol a demokratikus világon nem lehet ismeretlenül elkövetni egy szándékos bűncselekményt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja - köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja - csaknem 85 millió eurós (26,5 milliárd forint) kárt okoztak a román államnak azzal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítéltek meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért.

Markó Attilát 2014-ben már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy az illetékes restitúciós testület tagjaként hozzájárult egy államosított sepsiszentgyörgyi egyházi ingatlan - a Székely Mikó Kollégium - visszaszolgáltatásához.

Miután az RMDSZ politikusa ellen a kártérítési bizottság kollektív felelősségének elve alapján további restitúciós ügyekben is vádat emeltek, Markó bejelentette: Magyarországon keres menedéket, mert nem bízik már a román igazságszolgáltatásban. A mostani ítéletet távollétében hozták meg. Románia korábban nemzetközi körözést adott ki ellene.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt politikusa a Facebookon azt írja: nem volt tudomása a bizottság egyes tagjainak a "disznóságairól", arról, hogy a testület túlbecsült értéken fogadott el kárpótlási határozatokat.

Elítéltek tehát egy olyan bűncselekmény miatt, amiről nem is tudhattam, és egy olyan tényállás alapján, amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított

Markó az MTI-nek azt mondta: csúszópénzt nem fogadott el, a kárpótlási bizottságban végzett munkájáért a havi fizetése egy százalékának megfelelő üléspénzt kapott. A román alkotmánybíróság ítélete szerint csak abban az esetben vádolható valaki azzal, hogy munkája elégtelen végzésével hivatali visszaélést követ el, ha egy törvényben előírt kötelezettséget szeg meg. Neki pedig nem volt kötelessége ismerni az ingatlan-felértékelés szakmai szabályait, hogy kétségbe tudja vonni a hivatásos felértékelők által megállapított összegeket, nyilatkozta Markó. 

Markó Attila az MTI-nek azt is mondta: nincs kétsége afelől, hogy vannak bírók, akik a döntések előtt egyeztetnek az ügyészekkel, a titkosszolgálatokkal.   • Hírek
  • Bankszámla